Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Mesto ožije hudbou, jedlom, levanduľou aj kultúrou

Nasledujúci víkend bude nielen horúci, ale aj programovo pestrý. Ulice hlavného mesta ožijú vôňami aj farbami.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Mesto ožije hudbou, jedlom, levanduľou aj kultúrou
8
Galéria

Čerešňový juniáles

Nenechajte si ujsť /ne/tradičný Čerešňový juniáles s čerešňovým strapcom, štrúdľou, dobrou náladou a výbornou hudbou. Užijete si zábavu s čerešňami na všetky spôsoby. Zábavné popoludnie pred kultúrnym domom si pripomína históriu pestovania a zberu čerešní v Dúbravke.

Na podujatí vám bude predstavená nová mobilná aplikácia pre občanov „Som“ Správy o meste. Jednoduchá mobilná aplikácia vám online umožní dozvedieť sa všetky potrebné informácie. Stačí si zadarmo aplikáciu len stiahnuť. Obyvatelia budú tým pádom rýchlo krátkymi správami oboznámení o všetkých novinkách, ktoré ich mestská časť plánuje urobiť.

piatok / 16:00 hod. / Dom kultúry Dúbravka

Burizóna

Príďte ochutnať to najlepšie, čo sa urodilo v dielňach originálnych handmade tvorcov a dizajnérskych značiek. V Burizóne sa môžete kochať, híkať, možno i prosíkať, probovať a kupovať nápadité oblečenie, ľúbivú bižutériu, prírodnú kozmetiku, kvalitné hračky aj čačané ozdoby do domu.

Burizóna sa bude konať počas obľúbeného potravinového trhu, na ktorom môžete nájsť kvalitné a s láskou vytvorené produkty. Na prízemí nakúpite u známych zeleninárov, nájdete tam tiež údené mäso, lahodné syry, kyslú kapustu, čerstvý chlebík i zdravé koláče. A na poschodí zase môžete objavovať kreativitu ručnej tvorby v priateľskej Burizóne.

sobota / 9:00 – 15:00 hod. / Stará tržnica, Námestie SNP 25 / vstup voľný

Festival Spiace miesta

Festival Spiace miesta je udalosťou iniciatívy Spiace miesta, ale zároveň aj festival spiacich miest.

Diskutovať s návštevníkmi festivalu bude Lukáš Kordík z gutgut architektonického štúdia, Martin Zaiček z občianskeho združenia Archimera a spoluorganizátor projektu Abandoned (re)creation, Zora Jaurová, producentka, dramaturgička, expertka na kultúrnu politiku a kreatívny priemysel, Zdenko Miko za OZ Amres a Ján Mazúr, poradca riaditeľa magistrátu Bratislavy.

Program nájdete TU.

sobota / 14:00 hod. / Račianska 20

Knižné hody

Siedmy ročník open air festivalu čítania pre všetky deti, rodičov, starých rodičov a milovníkov detskej knihy je tu! Bratislava sa opäť prenesie do rozprávky. Festival Knižné hody je určený pre malých i veľkých čitateľov, pre deti aj dospelých.

Festival je zameraný na budovanie kultúry čítania, najmä na podporu kultivovaného čítania v rodinách. Tohtoročný festival bude zameraný na tému Hľadanie strateného času. Táto téma sa bude premietať do jeho programu na pódiu, ale i jednotlivých aktivít pod pódiom.

sobota / 15:00 – 19:00 hod. / Hviezdoslavovo námestie

BRaK – Bratislavský knižný festival 2019

Na šiestom ročníku multižánrového Bratislavského knižného festivalu – BRaK nebude chýbať predajná výstava kníh zastúpená vyše 35 knižnými vydavateľmi zo Slovenska a Česka, výstavy v priestoroch Novej Cvernovky, stretnutia s autorkami a autormi, diskusie, pestrý program pre deti v podobe tvorivých dielní, divadelných predstavení, workshopov a nebudú chýbať ani zaujímavé koncerty a filmy – jednoducho to najlepšie (nie len) z knižnej tvorby.

Podrobný program nájdete TU.

piatok – nedeľa / Nová Cvernovka

Slnovrat na Dunaji 2019

Slnovrat na Dunaji ponúka už po štvrtýkrát množstvo podujatí a špeciálnych aktivít pre verejnosť. Tento víkend sa v Bratislave môžete tešiť na Deň otvorených dverí na lodi Šturec / Bratislava, Zimný prístav – Južný bazén (sobota, 10:00 hod.), plavbu na party lodi (štart v Dunajskom pivovare na Tyršovom nábreží, nedeľa, 13:00 hod.) a Chorea gala – galavečer moderného baletu (Námestie Grand Plazza v River Parku, nedeľa, 20:30 hod.).

Levanduľový festival na Obchodnej

Bratislava bude v júni voňavá. Na Obchodnej sa uskutoční ďalší ročník Levanduľových trhov. Môžete sa tešiť na predajcov, výrobcov a pestovateľov nielen zo všetkých kútov Slovenska, ale aj na našich susedov.

Festival bude tento krát predĺžený až na celý týždeň, otvorený bude každý deň vo Dvore 66 na Obchodnej 66.

do nedele / Dvor na Obchodnej 66

Stredovek v Sade II

Príďte si užiť atmosféru stredoveku do Sadu Janka Kráľa. Môžete sa tešiť na historické stanové tábory, rekonštrukciu stredovekej bitky, šermiarske turnaje a vystúpenia, dobové remeslá a množstvo inej zábavy. Okrem turnaja skupín či jednotlivcov budú historickí nadšenci medzi sebou zápoliť pri hraní stredovekej hry soule.

sobota / 9:00 hod. / Sad Janka Kráľa

Nedeľná paráda + Dáždnikový pochod

Svetový deň utečencov si Bratislava opäť pripomenie Dáždnikovým pochodom a komunitným programom v Starej tržnici. Návštevníkov čaká bohatý kultúrny a sprievodný program pre deti i dospelých.

Súčasťou Nedeľnej Parády bude aj Dáždnikový pochod ulicami Starého Mesta, ktorý vyrazí spred Starej tržnice o 17:00 hod., a ktorý sa v Bratislave uskutoční už po siedmy raz. Podobné pochody sa organizujú v mnohých mestách Európy od roku 2010.

Podrobný program nájdete TU.

nedeľa / 12:00 hod. / Stará tržnica

Ružinovská promenáda 2019 – Pocta legendám

Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov pozývajú stráviť príjemné nedeľné popoludnie na Ružinovskej promenáde, ktorá si tento rok uctí najväčšie slovenské a svetové legendy.

Podujatie zaháji koncert ZUŠ Exnárova, na ktorom odznejú najznámejšie slovenské evergreeny. Pocta Karolovi Duchoňovi zaznie v podaní speváka Luda Kuruca a legendárneho Orchestra Gustava Broma.

Program bude pokračovať koncertným uvedením najväčších hitov fenomenálnej britskej skupiny Queen. Ich dobre známe skladby ako Bohemian Rhapsody, I Want To Break Free, Under Pressure, Radio Ga Ga a mnoho ďalších zahrá kapela Queen Show v charakteris­tických kostýmoch, ktoré navodzujú jedinečný a energický zážitok veľmi podobný živým vystúpeniam legendárnej skupiny.

Kompletný program nájdete TU.

nedeľa / 15:00 hod. / Park Andreja Hlinku

Kam v Bratislave zadarmo
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM