Kultúra

Tipy na týždeň: Bratislavčania sa s letom rozlúčia vo veľkom štýle!

Blíži sa jeseň a ak ste sa ešte nestihli rozlúčiť s letom, počas tohto týždňa máte niekoľko skvelých príležitostí. Neseďte doma a vyrazte do ulíc hlavného mesta!

Ilustračný obrázok k článku Tipy na týždeň: Bratislavčania sa s letom rozlúčia vo veľkom štýle!
11
Galéria
Zdroj: Street Food Park

Kým (všetkým) sme?

Naše životy ovplyvňuje množstvo faktorov: zdravotný stav, životné podmienky, rodová identita, sexuálna orientácia, vzťahy, vzdelanie, zážitky, presvedčenia a mnoho iného. Čo z toho nás však definuje? Dá sa na základe pár charakteristík určiť identita človeka?

Počas festivalu [fjúžn] sa na to budete môcť pozrieť cez optiku niekoľkých krátkych filmov z produkcie OTV, ktoré sa venujú životu ľudí so znevýhodnením a meniacim sa identitám LGBTQI+ skupiny mladých ľudí.

Po jednotlivých premietaniach bude nasledovať diskusia so zaujímavými hosťami a hostkami o ich životnej skúsenosti, a tiež všeobecne o realite života menšín na Slovensku, rôznych identitách, úskaliach a situáciách, ktoré to so sebou prináša.

pondelok / 18:30 hod. / Foajé, Štefánikova 16 / vstup voľný

Swap rastlín

Nenechajte si ujsť Swap rastlín, odrezkov, kvetináčov a všetkého, čo s pestovaním rastlín súvisí. Môžete sa tešiť na prednášku v podaní Svokrine jazyky a ďalší program.

Swap rastlín nájdete U dobrožrúta na prízemní od 17:00 – 20:00 hod. (vstup je bezplatný), prednášku a poradňu Svokriných jazykov v Coworkingu na 5. poschodí od 18:00 – 19:00 hod. (vstup 3 eurá).

streda / 17:00 hod. / Nová Cvernovka

Turistom vo vlastnom meste

Viete, kto bol Michal Bosák? A čo taká Zuzana Chalupová? Tušíte, po kom sú pomenované ulice Dudova, Mamateyova či Furdekova? Ak nie, tak skáčte na bicykle či kolobežky a spoznajte s Vladom Dolinayom ulice Petržalky, ktoré sú pomenované aj po (e)migrantoch!

Štart pri Pamätníku slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa.

streda / 17:00 hod. / Sad Janka Kráľa

Večer reklám, ktoré môžu meniť svet

Filmový kritik Peter Konečný poukáže na spoločenské problémy dnešnej doby cez reklamné spoty, ktorých cieľom je v krátkom čase otvárať vážne témy dnešných dní. Môže sledovanie kreatívnych sociálnych reklám donútiť mladých ľudí zamyslieť sa nad súčasnou spoločnosťou a meniacim sa svetom?

streda / 20:00 hod. / Nová Cvernovka / lístky tu

Salón piva

Ochutnajte tie najlepšie pivá od remeselných pivovarov z celého sveta, dajte si chutné jedlo a užite si skvelý čas s priateľmi na najväčšom festivale remeselného piva, na Salóne Piva.

Tradične sa môžete tešiť na fantastickú atmosféru, množstvo pivovarov z celého sveta, absolútnych pivných premiér a noviniek, ktoré ste nikde inde na slovensku nemohli ochutnať.

Rozlúčte sa s letom aj na septembrovom Street Food Parku, ktorý bude prebiehať pred Starou tržnicou od stredy do soboty, od 12:00 – 22:00 hod.

streda – piatok / Stará tržnica / cena jednodňovej vstupenky na mieste je 5 eur

Deň otvorených dverí v ÚĽUV-e

Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) otvorí svoje brány. Deň otvorených dverí je tento rok zameraný na tému Ornamenty v srdci Európy. Na návštevníkov čaká prehliadka dielní s predvádzaním ľudovo-umeleckej výroby, tvorivé dielne pre deti i dospelých, prezentácia klubov, odborné prednášky a bohatý sprievodný program.

V Bratislave sa počas celého podujatia môžu návš­tevníci tešiť na predvádzanie remesiel vo všetkých dielňach – od kožiarskej až po tkáčsku, na tvorivé dielničky zadarmo a prezentáciu klubov pri RCR ÚĽUV Bratislava.

štvrtok / 14:00 – 18:00 hod. / Galéria ÚĽUV

Ružinovský komunitný jarmok

Skvelú zábavu pre veľkých aj malých, nafukovacie atrakcie či stánky s vlastnoručne vyrobenými výrobkami, to so sebou už tradične prináša Ružinovský komunitný jarmok. Základom jarmoku sú rozličné stánky s pestrou ponukou vlastnoručnej výroby výrobkov či pochutín od lokálnych predajcov z Ružinova.

Kompletný program nájdete TU.

štvrtok / 14:00 – 20:00 hod. / Prievoz, Staré záhrady pri ihrisku

Cocktail Fest 2019

Nenechajte si ujsť prvý cocktailový festival svojho druhu na Kuchajde. Miešané drinky od výmyslu sveta vám budú miešať barmani preslávení nielen na Slovensku, ale aj za hranicami. Ochutnať budete môcť overené klasiky, ale aj odvážne a netradičné kombinácie. V rámci sprievodného programu zažijete barmanskú flair show, workshopy a môžete zapojiť do niektorej zo súťaží.

piatok – sobota / Kuchajda / vstup voľný

Comics Salón 2019

Festival Comics Salón sa venuje komiksu, anime, hrám, japonskej kultúre, KPOPu, scifi, fantasy a hororu. Súčasťou festivalu je bohatá ponuka prednášok, workshopov, súťaží, najnovších filmov, fantastickej literatúry, hudby a umenia. Ponúka stretnutia so spisovateľmi, krsty kníh a samozrejme rôzne kreatívne súťaže.

Program nájdete TU.

piatok – nedeľa / Dom kultúry Ružinov / vstupné tu

Tipy na týždeň
11
Galéria
Zdroj: salonpiva.beer

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM