Rôzne

Kam sa počas Vínnej jesene v Dolnom Rakúsku vybrať na víno? Odporúčame tieto miesta

Jeseň sa už tradične spája s lahodným vínom a chutným jedlom. Dolné Rakúsko v tomto období oslavuje Vínnu jeseň a otvára svoje brány návštevníkom z celého sveta.

Ilustračný obrázok k článku Kam sa počas Vínnej jesene v Dolnom Rakúsku vybrať na víno? Odporúčame tieto miesta
5
Galéria

Ak máte chuť na výlet za vínom, odporúčame navštíviť dolnorakúske regióny, v ktorých má kultúra vína dlhodobú históriu a veľký význam. Môžete sa tešiť na ochutnávky, doplniť zásoby kvalitných vín, zabávať sa na festivaloch, nakúpiť na domácich trhoch a poprechádzať sa po krásnych viniciach.

Vínna cesta Weinviertel West – Retz a Röschnitz

V západnom Weinvierteli sa nachádza Vínna cesta Weinviertel West – Retz a Röschnitz. V Retzi si môžete pozrieť Zážitkovú vínnu pivnicu dlhú 20 kilometrov, v ktorej sa dozviete všetky dôležité informácie o histórii vína i o každoročnom vinobraní. Vínna cesta je dlhá 130 kilometrov a nachádza sa na nej aj najdlhšia pivničná ulička v Hadrese. Navštíviť môžete tiež nádherné údolie rieky Pulkau s divoko rastúcimi vinicami.

Pre milovníkov bicyklovania je pripravený Vinársky cyklochodník, ktorý prechádza okolo historických sídiel, naprieč romantickými vinohradmi a vôkol vínnych šenkov, ktoré sa na tomto území nazývajú Heurige. Na trase je Retz, Pulkau, Zellendorf či Röschitz, v prípade celodennej túry máte možnosť sa v tamojšom útulnom prostredí aj ubytovať. Peší turisti majú k dispozícii napríklad tematickú prechádzku Sitzendorfskou pivničnou uličkou v Hollabrunne.

Vínna cesta Thermenregion Wienerwald

Vínna cesta siahajúca od južného okraja Viedne až po región južne od Badenu zahŕňa 2 332 hektárov viníc. V tejto oblasti môžete ochutnať Spätrot-Rotgipfler, Modrý Portugal i moderné vína od Rulandského po Merlot. Vinárskym srdcom regiónu je Gumpoldskirchen, kde sa nachádza veľa miestnych vínnych šenkov a predajov z dvora.

Cyklocesta vinohradmi Weingartenradweg prevedie záujemcov krajinou zelených vinohradov, okolo vinných šenkov a nádherných vyhliadok. Trasa vína a kultúry vedie pozdĺž kanála Wiener Neustädter Kanal. Peší turisti sa môžu prejsť po chodníku Beethoven Spazierweg prírodným parkom Föhrenberge, pričom chodník vedie z Mödlingu do Badenu. Na Vínnej ceste Thermenregion Wienerwald sa môžete vybrať do starobylého vinárstva Freigut Thallern v Gumpoldskirchene či do vinárstva Weingut Böck v Pfaffstättenu. Počas prvých dvoch septembrových víkendov sa tam koná pôžitkárska míľa Genussmeile.

Vínna cesta Wachau

Oblasť Wachau je vďaka svojim vínam známa po celom svete. Vínna cesta Wachau zahŕňa terasovité vinohrady, z ktorých pochádza Veltlínske zelené. Vďaka unikátnej pôde sa oblasť Wachau zaradila medzi najlepšie vinárske regióny na svete a je zaradená do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Zo sedadla bicykla si na trase Dunajský cyklochodník etapa 5 severný breh: Emmersdorf – Krems môžete pozrieť najkrajšie miesta Wachau, zavítať do vínnych šenkov a pozrieť si pamiatky v okolí viníc. Pešo je prístupný napríklad Chodník svetového dedičstva Welterbesteig Wachau či 1,5-hodinová Vínna cesta Weinwanderweg Spit­z.

Vínna cesta Kamptal – Waldviertel, okolo Langeloisu

Oblasť Kamptal, predovšetkým časť Langenlois, sa pýši dlhou a uznávanou vinárskou tradíciou. Pozdĺž rieky Kamp vedie cyklochodník naprieč vinohradmi, zelenými lesmi a v Altenwörthe prechádzajú kopce do rovinatej krajiny Dunajských lužných lesov. Na trase sa nachádzajú napríklad zámok Grafenegg, Rosenburg s prehliadkami sokolov a početnými šenkami.

Ak patríte k peším turistom, Vínna cesta Weinweg Langenlois vám ponúka náhľad do života vinárov a poteší niekoľkými degustačnými zastávkami. Pešiu túru môžete skombinovať napríklad s návštevou zážitkového sveta vína WeinErlebnis Welt Loisium či návštevou kláštora Altenburg s freskami Paula Trogera.

Vinársky náučný chodník v Schönbergu am Kamp – osviežujúci a uvoľňujúci zároveň – je zmesou vína, vody a lesov. Prechádzka pokojnými vinicami, pivničnými uličkami a pozdĺž rieky Kamp je cestou, ktorá poteší všetky zmysly.

Vínna jeseň v Dolnom Rakúsku
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM