Rôzne

OBRAZOM: Práce na Jurkovičovej teplárni sú v plnom prúde. Developer zahájil búranie strechy

Po rekonštrukcii vzniknú v Jurkovičovej teplárni coworkingové priestory pre ľudí a spoločnosti z kreatívneho priemyslu, a zároveň bude otvorená aj širokej verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Práce na Jurkovičovej teplárni sú v plnom prúde. Developer zahájil búranie strechy
10
Galéria
Zdroj: Penta Real Estate

V decembri 2016 odštartovala výstavba projektu Sky Park od svetoznámej britskej architektky Zaha Hadid. Súčasťou polyfunkčného komplexu bude veľký mestský park, ktorého dominantou bude Jurkovičova tepláreň. Národná kultúrna pamiatka prejde kompletnou rekonštrukciou a bude poctou jednému z velikánov slovenskej architektúry Dušanovi Jurkovičovi.

Rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne

Práce na Jurkovičovej teplárni sú v plnom prúde. Developer zahájil búranie strechy, do ktorej po rekonštrukcií pribudne svetlík. Ten do nového priestoru prinesie dostatok svetla a dovolí mu krásne vyniknúť.

Fasádu budovy plánuje investor zachovať tak, ako bola navrhnutá. Časti budovy, ktoré sa nebudú dať zachovať, bude reštaurovať alebo vyrábať kópie. Pôvodný vizuál zostane zachovaný.

Za koncept a architektúru rekonštrukcie teplárne zodpovedá ateliér ADOM M STUDIO známeho architekta Martina Paška, ktorý sa podieľal na viacerých rekonštrukciách industriálnych pamiatok, napr. aj oceňovanej Elektrárni Piešťany. Obnovu plášťa budovy odborne zastrešuje spoločnosť PAMARCH, zameraná na ochranu, revitalizáciu a rekonštrukciu pamiatok. Komplexná rekonštrukcia teplárne si vyžiada investíciu viac ako 11,5 milióna eur a dokončenie sa očakáva v priebehu roka 2020.

Coworkingový priestor

Po rekonštrukcii vzniknú v budove coworkingové priestory pre ľudí a spoločnosti z kreatívneho priemyslu, architektov, start-upy a menšie IT firmy a zároveň bude otvorená aj širokej verejnosti. Verejnosti však bude prístupné len prvé podlažie s kaviarňou, reštauráciou a auditóriom pre 96 ľudí určené na rôzne spoločenské podujatia. Verejne prístupná bude aj časť prvého podlažia pod násypníkmi, kde vznikne multifunkčný priestor vhodný na vernisáže a iné podujatia.

Jurkovičovu tepláreň pred viac ako polstoročím projektoval Dušan Jurkovič, ktorý je považovaný za zakladateľa slovenskej modernej architektúry. Dokončená bola v roku 1944. Koncom 19. storočia bola tepláreň súčasťou priemyselného centra Bratislavy. Jurkovičovo dielo bolo zapísané do zoznamu kultúrnych pamiatok.

Jurkovičova tepláreň po rekonštrukcii:

Jurkovičova tepláreň - vizualizácie
15
Galéria
Zdroj: Penta Investments, s. r. o.
Zdroj: Dnes24.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM