Rôzne

Začala sa rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne. Vzniknú v nej nové plochy aj podlažia

Jurkovičova tepláreň poskytne unikátny coworkingový priestor a zároveň bude otvorená aj pre širokú verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne. Vzniknú v nej nové plochy aj podlažia
15
Galéria
Zdroj: Penta Investments, s. r. o.

Počas dnešného kontrolného dňa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala sa začala rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne, národnej kultúrnej pamiatky. Jej komplexná rekonštrukcia si vyžiada investíciu viac ako 11,5 milióna eur a dokončenie sa očakáva v priebehu roka 2020.

Rekonštrukcia teplárne

„Začiatok rekonštrukcie tejto významnej pamiatky ukazuje, že súkromní investori majú dôležitú úlohu pri zachovaní kultúrneho dedičstva mesta. Bratislava tak aj vďaka spolupráci so zástupcami mesta a mestskej časti dostane unikátny industriálny priestor,“ hovorí Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ pre Slovensko v Penta Real Estate.

„Jurkovičova tepláreň je významnou pamiatkou, a som preto rád, že sa dnes začína s jej rekonštrukciou. Nie tak dávno sme boli svedkami toho, ako sa podobné významné budovy a kultúrne pamiatky zrovnávali so zemou. S rôznymi investormi vždy hľadám spôsoby, aby pri svojich investičných projektoch robili aj verejnú službu v prospech Bratislavčanov,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Architektúra

Za architektúru adaptácie interiérových priestorov teplárne zodpovedá ateliér ADOM M STUDIO známeho architekta Martina Paška, ktorý sa podieľal na viacerých rekonštrukciách industriálnych pamiatok, napr. aj oceňovanej Elektrárni Piešťany. Obnovu plášťa budovy odborne zastrešuje spoločnosť PAMARCH, zameraná na ochranu, revitalizáciu a rekonštrukciu pamiatok.

Architektonické riešenie využíva voľný vnútorný priestor v hale kotolne a v turbínovej hale pre vstavbu nových konštrukcií a vytvára nové plochy a podlažia. Jurkovičova tepláreň tak poskytne unikátny coworkingový priestor a zároveň bude otvorená aj pre širokú verejnosť.

Bratislava24.sk informoval Gabriel Tóth z Penta Investments, s. r. o.

Jurkovičova tepláreň
18
Galéria
Zdroj: Bratislava Underground Advisor
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM