Rôzne Správy

FOTO: Jurkovičova tepláreň je oficiálne OTVORENÁ: Pozrite na tie nádherné priestory vo vnútri!

Okrem flexibilných kancelárií je súčasťou priestoru aj multifunkčná sála, kaviareň, galéria moderného umenia či reštaurácia. Tie sú verejne prístupné.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Jurkovičova tepláreň je oficiálne OTVORENÁ: Pozrite na tie nádherné priestory vo vnútri!
8
Galéria
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Zrekonštruovaná bývalá Jurkovičova tepláreň, národná kultúrna pamiatka, je skolaudovaná. Kolaudačné rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť ešte v auguste, v týchto dňoch vítajú nové priestory prvých nájomcov i návštevníkov. Ide pritom o jednu z mála podobných historických pamiatok na Slovensku, ktorú sa podarilo zachrániť. Komplexná rekonštrukcia stála viac ako 13 miliónov eur.

Jurkovičov rukopis

„K rekonštrukcii sme od začiatku pristupovali s úctou a precíznosťou. Cieľom bolo zachovať vo vnútri čo najviac cenných a originálnych prvkov. Samotná rekonštrukcia bola koncipovaná tak, aby časti, ktoré sú pôvodné, ostali viditeľné a jedinečnosť a rukopis Dušana Jurkoviča ostali zachované vo svojej podstate,“ skonštatoval Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ Penta Real Estate Slovensko.

Pracovný priestor

Víziou bolo podľa developera vytvorenie inšpiratívneho a rôznorodého pracovného priestoru, ktorý poskytne zázemie na prepojenie viacerých skupín užívateľov, od korporátnych klientov po startupy či študentov. Architektonické riešenie využilo voľný vnútorný priestor v hale kotolne a v turbínovej hale na vstavbu nových konštrukcií, čím vytvorilo nové plochy a podlažia.

Kaviareň aj galéria

Okrem flexibilných kancelárií BASE je súčasťou priestoru aj multifunkčná sála, kaviareň, galéria moderného umenia či reštaurácia. Tie sú verejne prístupné.

Rekonštruovaná Jurkovičova tepláreň je súčasťou polyfunkčného komplexu Sky Park s mestským parkom od architektky Zahy Hadid, ktorý vyrastá v bývalej industriálnej zóne medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova. Súčasťou projektu majú byť aj štyri rezidenčné veže a dve kancelárske budovy. V rámci projektu vznikol aj nový multifunkčný verejný park s rozlohou viac ako 30-tisíc štvorcových metrov. Do celého projektu sa má investovať viac ako 420 miliónov eur.

Priemyselná minulosť

Jurkovičovu tepláreň začali stavať v roku 1941 a dokončili ju v roku 1944. Bola súčasťou priemyselného centra Bratislavy, mimo historického jadra mesta. Pre blízkosť prístavu a vlakovej vlečky vzniklo viacero továrenských stavieb, ako Cvernovka, Gumon, Kablo či rafinéria Apollo.

Jurkovičova tepláreň je jedným z posledných odkazov na priemyselnú históriu tejto lokality v Bratislave. Počas bombardovania rafinérie Apollo bola čiastočne zasiahnutá a roky po ukončení svojej prevádzky chátrala. S jej rekonštrukciou sa začalo v lete 2018.

Jurkovičova tepláreň bola projektom slovenskej energetiky.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM