Rôzne

Ježkovia si v novembri hľadajú úkryt na zimný spánok. Ak sú v núdzi, pomôžte im!

V chladnom jesennom období si zvieratá zaslúžia našu pozornosť. Pri troche snahy ich môžeme zachrániť pred smrťou.

Ilustračný obrázok k článku Ježkovia si v novembri hľadajú úkryt na zimný spánok. Ak sú v núdzi, pomôžte im!
5
Galéria
Zdroj: TASR

Možno ste ani netušili, že malé tvory ozbrojené ostňami sú užitočné a zákonom chránené živočíchy. V chladnom jesennom období si zaslúžia našu pozornosť. Pri troche snahy ich môžeme zachrániť pred smrťou.

Ježko hľadá miesto na spánok

Ježkovia sa „túlajú“ nielen vo voľnej prírode, ale aj na bratislavských sídliskách. Práve teraz si hľadajú úkryt na zimný spánok. Zaliezajú pod kôpky dreva a lístia alebo pod záhradné chatky. Vychádzajú najmä večer, ale nie je vzácnosťou stretnúť ich aj za bieleho dňa. Ich neobvyklé denné exkurzie sú však znamením, že niečo nie je v poriadku.

Ježkovia by mali byť pred zimou v dobrej kondícii. Len vtedy si dokážu nájsť úkryt a prežiť v zdraví zimný spánok (tzv. hibernáciu). Aby mohol ježko úspešne hibernovať, potrebuje mať hmotnosť minimálne 600 gramov.

Počas zimného spánku sa ich telíčka ochladia a srdečný tep klesne zo 190 úderov za minútu len na 15 až 20 úderov za minútu. Telesná teplota drobného zvieratka klesne z 35˚C na 10˚C, dýchanie sa takmer zastaví. Ježko sa počas zimného spánku nadýchne len raz za niekoľko minút.

Ako pomôcť?

„Ježko by mal mať guľatý tvar telíčka, keď sa skrúti. Grapefruit je fajn, hruška je zle. Ak je podvyživený, hibernáciu neprežije,“ upozorňuje organizácia Záchrana chránených zvierat.

Ak nájdete zjavne podvýživeného chudého ježka, zoberte ho so sebou a pomôžte mu. Ježko je nenáročný, ale potrebuje teplo. Odborníci zo Záchrany chránených zvierat radia zahriať ho termofórom alebo fľašou s teplou vodou obalenou v uteráku.

Neskôr mu môžete zadovážiť napríklad klietku pre králika, vystlať ju novinami a vložiť do nej škatuľu, ktorá poslúži ako úkryt. Ježkovi však rozhodne nedávajte kravské mlieko. Je hmyzožravec a jablká (ako to poznáme z rozprávok) nie sú jeho základnou potravou. Chutia mu napríklad kvalitné mačacie granule či konzervy. Nezabudnite mu dať aj misku s vodou.

Zavolajte odborníkom

„Pri náleze akéhokoľvek zvieraťa v núdzi volajte záchranné stanice. Najprv však ježkovi poskytnite bezpečie a teplo,“ radí organizácia Záchrana chránených zvierat.

Bratislavčania môžu využiť telefónne čísla na hlavného zoológa Záchrany chránených zvierat – t.č. 0911 390 115. Na Záhorí vám poradia na čísle 0903 298 338, prípadne môžete vytočiť číslo 0948 339 429 (Bratislava – Borinka).

Záchrana ježka zaseknutého v plote na Sasinkovej ulici
5
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM