Správy Samospráva

Jedinečný priechod cez cestu: Na tomto mieste by mali byť chodci v bezpečí

Prvý jedinečný smart priechod svojho druhu na Slovensku, a možno aj na svete, spustili v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný priechod cez cestu: Na tomto mieste by mali byť chodci v bezpečí
5
Galéria

Ružinov je známy častými kolíziami chodcov s autami. Kritická je najmä ulica Maximiliána Hella, kde sa už stalo viac smrteľných nehôd. A to aj pri prechádzaní cez priechod pre chodcov.

Smart priechod

Vážna situácia trápila aj ružinovských poslancov a tak sa rozhodli konať. Výsledkom ich snaženia je jedinečný priechod pre chodcov, ktorý spustili začiatkom mája.

„Za posledný rok sa stali v Ružinove dva smrteľné prípady zrážky vozidla s chodcom priamo na priechode alebo v jeho tesnej blízkosti. Vďaka spolupráci s odborom dopravy Policajného prezídia a startupu spoločnosti Aria33 sme spustili do prevádzky na ulici M. Hella prvý jedinečný smart priechod svojho druhu na Slovensku a možno aj na svete,“ informuje na sociálnej sieti ružinovský poslanec Martin Patoprstý.

Priechod je skutočne jedinečný – pri spustení verejného osvetlenia sa rozsvieti aj ledková projekcia priamo na priechod pre chodcov, čo vytvára vizuálnu bariéru pre vodičov, núti ich prirodzene spomaliť a zároveň to osvetľuje chodcov na priechode.

Systém má v sebe tiež špeciálne snímače na zber informácií o počasí aj emisiách v ovzduší. Počíta tiež vozidlá aj chodcov na priechode.

Zdá sa, že priechod nie je jediným svetlom nádeje, čo sa týka bezpečnosti na cestách v tejto mestskej časti. „Pevne verím, že aj vďaka tejto technológii bude frekventovaný priechod bezpečnejší a čoskoro budeme môcť v spolupráci s Prezídiom polície a spoločnosťou Aria33 priniesť do Ružinova ďalšie moderné bezpečnostné prvky v doprave,“ dodáva poslanec Patoprstý.

Viac o doprave v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM