Rôzne

Jedinečný diár na rok 2018 je na svete! Nájdete v ňom nové aj inovované pamätné dni

V diári na rok 2018 nájdete napríklad Deň učiteľov a učiteliek, Medzinárodný deň Rómov a Rómok, ale aj Svetový deň všetkých rodín.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný diár na rok 2018 je na svete! Nájdete v ňom nové aj inovované pamätné dni
6
Galéria

Už nejaký čas sa pilne pracovalo na zostavení a vydaní jedinečného bratislavského diára na rok 2018. A dočkali sme sa! Diár zameraný nielen na pamätné udalosti a osobnosti Bratislavy bude čoskoro v rukách hrdých majiteľov!

Prvý svojho druhu

Ak ste si pred časom „predplatili“ diár v zbierke na tlač na portáli ĽudiaĽuďom.sk, pravdepodobne už 15. decembra sa budete tešiť z výnimočného bratislavského diára na rok 2018. Čím výnimočného?

Diár bude možné využívať ako pracovný kalendár a zároveň aj ako prehľadný zdroj informácií o významných dejinných udalostiach mesta a jeho osobnostiach. „Obsah diára sa ničím nelíši od klasických pracovných týždenných diárov. Rozdiel je "iba“ v tom, čo je v diári navyše," vysvetľuje bratislavská aktivistka, fotografka a publicistka Hana Fábry. Do diára si môžete klasicky poznačiť meniny, narodeniny či dôležité udalosti. Vyšiel vo formáte A6 a je týždenný.

Okrem štátnych sviatkov a pamätných dní sú v ňom zaznačené aj významné dni a osobnosti Bratislavy, ktoré vyberal z budúcoročných „osmičkových“ výročí historik Ján Vyhnánek z OZ Bratislavské rožky.

Diár je prvým svojho druhu. Nájdete v ňom napríklad aj Deň učiteľov a učiteliek, Medzinárodný deň Rómov a Rómok, ale aj Svetový deň všetkých rodín a niekoľko zaujímavých nových či inovovaných pamätných dní.

Diár vyjde v náklade 200 kusov a poputuje do rúk spomínaným predplatiteľom. „O dotlači sme zatiaľ v redakcii neuvažovali. Diár je robený ručne a náklady sú preto vysoké, ale zľaviť z kvality určite nechceme. A nechceme našich podporovateľov a podporovateľky ani pripraviť o pocit, že držia v rukách drobnú bratislavskú raritku, ktorú sme im sľúbili. Takže sa asi sami necháme prekvapiť, ako sa rozhodneme,“ vysvetlila Fábry.

Virtuálny kalendár

Paralelne s tlačeným diárom spustili autori na stránke Bratislava fotogenická aj virtuálny Historický kalendár, ktorý už dnes obsahuje viac ako 200 odkazov a v budúcnosti bude priebežne dopĺňaný. „Postupne sa tak môže náš webový diár stať plastickým obrazom nielen mimoriadnych udalostí, ale aj bežného života v meste,“ dodala Hana Fábry.

Ručná práca

Ručne vyrobený diár od remini obsahuje súčasné fotografie mesta fotografky Hany Fábry upravené tak, aby pripomenuli atmosféru dobovej Bratislavy. Vizuálne aj textovo je spracovaný tak, aby bol príťažlivý nielen pre milovníkov Bratislavy. Fábry dúfa, že sa diár stane zberateľskou raritou, ktorú nemôžete nemať. S výslednou podobou diára je veľmi spokojná. „Našim fanúšikom som napísala, že je vo svojej krásnej nedokonalosti úplne dokonalý.“

„Keď sa v dlhodobejšom horizonte podarí diár na webe i v tlači aktualizovať tak, ako si to predstavujeme, budem najšťastnejšia Bratislavčanka na svete. Pre mňa je tento diár nielen moje milované dítko, ale je aj akýmsi transcendentálnym dôkazom, že myšlienky naozaj môžu vytvárať (zmysluplné a krásne) veci,“ dodala Fábry.

Diár vznikol s podporou Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy a v spolupráci Občianskeho združenia Bratislava fotogenická s OZ Bratislavské rožky, ako aj s finančnou podporou štedrého anonymného darcu. „Túžba pomôcť dobrej veci a Bratislave fotogenickej je zjavne otázkou jej či jeho srdca. Som za túto podporu nesmierne vďačná. Vyriešila nám starosť, ako uhradiť niektoré nutné náklady skôr, ako sa ukončí zbierka. Spadol mi po tejto veľkorysej intervencii balvan zo srdca,“ vyjadrila vďaku Fábry.

Bratislava fotogenická
6
Galéria
Zdroj: Hana Fabry FB
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM