Rôzne

Jarovské jazero vyčistili, kúpať sa tam aj tak nesmie

Ešte pred niekoľkými týždňami boli v jazere zvyšky železa, kusy železobetónu a ďalší stavebný odpad, ktorý tam naviezli stavbári a majitelia domov nielen z Jaroviec.

Ilustračný obrázok k článku Jarovské jazero vyčistili, kúpať sa tam aj tak nesmie
Zdroj: Facebook

Občianski aktivisti vyčistili jazero, ktoré sa nachádza v bratislavskej mestskej časti Jarovce, ale kúpať sa tam nesmie, aj keď je to už bezpečné. Potvrdil to starosta Pavel Škodler. „Kúpanie povolené nie je, lebo je to súkromný pozemok, označený zákazom vstupu“, uviedol Škodler.

V priebehu júna a júla tohto roku aktivisti, združení okolo miestneho obyvateľa Michala Wolfa, jazero vyčistili a s pomocou miestneho úradu, ktorý zabezpečil kontajner, odviezli nebezpečný stavebný odpad.

Zámena pozemkov

„Naša vízia do budúcnosti je dohoda medzi spoločenstvom vlastníkov jazera, tzv. urbárom, a mestskou časťou Jarovce o zámene pozemkov“, vysvetlil predstavu aktivistov Michal Wolf. Podľa neho MČ by sa tak stala majiteľom jazera a mohla by mať veľké možnosti čerpať rôzne dotácie na rozvoj športu a kultúry, na čo má, podľa Územného plánu hlavného mesta, jazero a jeho okolie slúžiť.

Čítajte aj: Jarovský Zemník sa stáva centrom kanoistiky a veslovania

„S Urbárskou spoločnosťou sme zatiaľ nerokovali, ale ich záujem bude – zameniť tieto pozemky za komerčne využiteľné pozemky“, myslí si Škodler. Podľa vicestarostu a poslanca Jaroviec Jozefa Uhlera, schodnejšou cestou by bolo nájsť investora, ktorý upraví okolie jazera a bude sa oň starať.

„K tomu je potrebné, aby investor vykúpil pozemky od vlastníkov, lebo čerpanie fondov v Bratislavskom kraji je veľmi obmedzené“, uviedol Uhler. Ani to však nebude jednoduché. „Doteraz tu bolo niekoľko investorov, ktorí prejavili záujem, ale zatiaľ sa nič z toho nezrealizovalo“, potvrdil starosta.

Nebezpečný odpad

Ešte pred niekoľkými týždňami boli v jazere zvyšky železa, kusy železobetónu a ďalší stavebný odpad, ktorý tam naviezli stavbári a majitelia domov nielen z Jaroviec. Stavebný odpad bol veľmi nebezpečný najmä pre deti, ktoré tu skákali do vody.

Občiansky aktivista Michal Wolf sa obáva, že ak jazero zostane vo vlastníctve urbára, opäť sa znehodnotí odpadom. „Jazero a jeho okolie sa nebude zveľaďovať, ale naďalej znečisťovať“, uviedol Wolf.

V júni tohto roka prijali poslanci Miestneho zastupiteľstva všeobecne záväzné nariadenie, ktoré pod hrozbou pokuty sprísňuje aj podmienky pre údržbu, čistotu a poriadok na pozemkoch súkromných vlastníkov.

Starosta Jaroviec nevie zaručiť, či sa tým zamedzí opätovnému znečisteniu jazera a jeho okolia. „Udržiavanie poriadku je len v ľuďoch, môžete schváliť akýkoľvek predpis, stále je to v ľuďoch“, uzavrel Škodler.

Čítajte aj: V Jarovciach možno bude Film Park

Jazero Zemník
3
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM