Adriana Banásová Rôzne

Internáty v Mlynskej doline sú v lete zaplnené len z polovice. Môže byť dôvodom aj cena nájomného?

Mlynská dolina, inak zvaná študentské mesto, zíva v uliciach prázdnotou. Ruch, ktorý ju každoročne počas akademického roka sprevádza sa akoby vytratil. Čo stojí za poloprázdnym mestom študentov?

Ilustračný obrázok k článku Internáty v Mlynskej doline sú v lete zaplnené len z polovice. Môže byť dôvodom aj cena nájomného?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Čo sa stalo so životom v „Mlynskej“? Odpoveď je jednoduchá: skončil sa akademický rok a prišlo leto. No aj napriek tejto skutočnosti je známe, že v Bratislave zostáva na leto veľká väčšina mladých ľudí, ktorí si chcú počas prázdnin privyrobiť nejaké to euro.

Väčšina denne otvorených stánkov či podnikov bola v čase nášho príchodu zatvorená, po chodníkoch sa len kde – tu presúvalo zopár jednotlivcov.

Kapacita

Študentské internáty sú rozdelené na dva veľké komplex, z ktorých prvý – Vysokoškolské mesto Ľudovíta Štúra ubytováva študentov Univerzity Komenského v Bratislave a druhý – Mladosť, poskytuje domov študentom Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Átriové domky, „Šturák“ a Manželský internát zahŕňajú dokopy vyše 4600 lôžok pre Študentov UK v Bratislave, Mladosť 1880 lôžok. Spolu má celé „mestečko“ maximálnu kapacitu 6500 lôžok.

Vysokoškolské internáty poskytujú možnosť ubytovania sa aj počas letných mesiacov, čo môžu využiť nie len študenti, ale aj zahraniční turisti. Momentálne je však z celkovej kapacity obsadená len menej, než polovica, čiže okolo 3000 miest. Je dôvodom cena?

Drahšie nájomné počas leta

Cena za lôžko v študentskom domove sa líši v závislosti od stavu, v akom sa internát nachádza, teda či ide o zrekonštruovanú časť ( napríklad „Šturák“ – časť B bloku či nové Manželské internáty) alebo nezrekonštruovanú časť, kde je cena pochopiteľne nižšia. Výška nájomného taktiež závisí aj od počtu lôžok na izbe či bunke.

Podľa aktuálneho platného Cenníka za ubytovacie služby vo VM Ľudovíta Štúra a internátov Mladosť, sa ceny pohybujú zhruba od 50 eur do 97 eur na internátoch Ľ. Štúra a približne od 47 eur do 80 eur na internátoch Mladosť.

Letné nájomné je však pre všetkých vyššie.

„Ubytovanie je pre študentov a turistov počas letných mesiacov o čosi vyššie, pretože nedostávame žiadnu dotáciu,“ vysvetlila pre Bratislava24 vedúca ubytovacieho oddelenia v Mlynskej doline Alžbeta Juhásová.

Výška nájomného sa počas leta pohybuje od 6 do 12 euro za noc pre študentov a od 7 do 18 euro za noc pre turistov. Ak by sme to teda vynásobili, za mesiac by študenti pri cene 6 eur na noc zaplatili nájomné vo výške 186 eur, čo je v našom hlavnom meste približná cena za prenájom jedného miesta v dvojlôžkovej izbe na priváte.

Keď zoberieme do úvahy fakt, že na byte máte väčšie súkromie, čistotu a výber ľudí, s ktorými chcete bývať, vynára sa nám možnosť, že aj to je dôvod, prečo je Mlynská dolina v lete taká prázdna.

Prečítajte si tiež: Výhody a nevýhody študentského života v Mlynskej doline + FOTO

Mlynská dolina v lete
12
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM