Tomáš Stupavský Rôzne

Výhody a nevýhody študentského života v Mlynskej doline + FOTO

Niektorí mladí ľudia odtiaľ utekajú, iní si toto miesto nevedia vynachváliť. Reč je o študentskom mestečku, ktoré sa nachádza v Mlynskej doline a slúži ako ubytovanie pre mladých zo všetkých kútov Slovenska. Navštívili sme tamojšie internáty, aby sme zistili, ako sa tam cezpoľným študentom nažíva.

Ilustračný obrázok k článku Výhody a nevýhody študentského života v Mlynskej doline + FOTO
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Študentské mestečko, aj takýmto názvom mnoho ľudí volá vysokoškolské internáty, ktoré sa nachádzajú v Mlynskej doline. Každoročne sem prichádza mnoho nových nájomcov a naopak veľa študentov ju opúšťa.

Ubytovací areál, ktorý je situovaný v Slávičom údolí, bol vybudovaný už za čias socializmu a pravdupovediac okrem niekoľkých novostavieb v okolí, sa jeho vzhľad až tak rapídne nezmenil. No musíme priznať, stále má svoje čaro.

Hovorí sa, že pravý študentský život zažiješ až na internátoch. A ktoré miesto môžeme označovať za centrum bratislavských študentov? Práve Mlynskú dolinu.

„Prišiel som do Bratislavy prvý rok, pretože som začal študovať na Fakulte telesnej výchovy a športu. Keďže pochádzam z Banskej Bystrice nemal som problém získať izbu v Mlynskej doline a zatiaľ sa mi tu nažíva celkom dobre. Ubytovanie má síce aj svoje muchy, ale v globále to hodnotím kladne,“ povedal nám Tomáš, ktorý býva v internátnej časti zvanej Átriaky.

Niektorí študenti tu vydržia bývať celých päť rokov, no iní majú dosť už po jednom roku. Vybrali sme sa preto do študentského mestečka pozrieť sa na klady a zápory, aké so sebou nesie život v Mlynskej doline.

Výhody:

Lacné bývanie

Ak prichádza študent do Bratislavy, určite ako prvé začne riešiť, kde bude bývať. Internát je vo väčšine prípadov jeho prvou voľbou a Mlynská dolina ponúka ubytovanie za skutočne dobrú cenu. Napríklad na Átriakoch (jedna časť internátov) platíte za trojlôžkovú izbu iba 48 eur.

Raňajky, obed, večera za pár eur

Ďalšou dôležitou položkou je pre študentov čiastka, ktorú vyčlenia na stravovanie. No, keď bývate na „Mlynoch“ môžete si jesť „ako králi“ (samozrejme hodnotíme cenu jedla, nie jeho kvalitu). Za pár eur si môžete dožičiť dvakrát do dňa teplú stravu v dvoch miestnych jedálňach. Napríklad za slepačiu polievku, vyprážaný syr s tatárskou omáčkou a limonádu, zaplatíte iba 2,15 eura.

Žiješ naplno a spoznávaš nových ľudí

Kto má rád bujarú zábavu na izbách a diskotéky každú noc, bude sa v Mlynskej cítiť ako ryba vo vode. Na tomto mieste sa nenájde počas školského roku večer (výnimkou sú prázdniny a sviatky), kedy by to tu nežilo. Okrem toho môže človek aj touto cestou neustále spoznávať nových a nových ľudí. Nachádzajú sa tu dva tanečné kluby Elám a Unique, kam sa chodia študenti radi zabávať. Nechýbajú tu ani krčmy a podniky. Obľúbenou akciou sú napríklad takzvané „chodbovice“, kedy hýri takmer každý obyvateľ obytnej časti, v ktorej sa párty koná.

Hromadné ťaháky

Vysokoškolský život nie je bohužiaľ iba o zábave, ale niekedy by sa patrilo aj „trochu“ nakuknúť do kníh. Obzvlášť vtedy, keď vás čaká náročná skúška. Študenti sa delia na dve skupiny: 1. tí poctiví, ktorí sa usilovne „drvia“ na všetky predmety. 2. lenivci, ktorí robia všetko preto, aby sa nemuseli tak veľa učiť. Práve oni sa snažia vymýšľať rôzne fígle a ťaháky, ktoré vám váš test značne uľahčia. Preto, ak bývate na „intráku“, ľahšie sa dostanete k takýmto informáciám, keďže podobné správy sa po izbách šíria „rýchlosťou svetla“.

Množstvo mimoškolských aktivít „pod jednou strechou“

K lepšiemu nažívaniu v Mlynskej doline určite prispievajú aj pestré mimoškolské aktivity, ktoré môžu mladí na internátoch využívať. Nachádzajú sa tu napríklad posilňovne, telocvične, spoločenské priestory, ktoré navštevujú rôzne študentské organizácie, ale aj modlitebňa, kde sa konajú bohoslužby. Výhodou sú aj miestne práčovne, kde si môžete 1,30 eura oprať svoje veci a navyše nikto vám ich neukradne.

Nevýhody:

Komunistický vzhľad

Ako sme už spomenuli, internáty v Mlynskej doline boli už vybudované pred niekoľkými desaťročiami a bohužiaľ ich vzhľad je v súčasnosti žalostný. Staré, ošarpané budovy, to je dnešná realita. Vynovené boli akurát turnikety na vrátniciach, vďaka ktorým SBS-kári monitorujú všetkých ľudí, ktorí vojdú do areálu internátov. Čo sa týka interiéru všetkých objektov, ten vyzerá ešte horšie. Napríklad chodby na Átriakoch vyzerajú ako katakomby a ak to tam nepoznáte ľahko môžete zablúdiť. Steny a dvere do izieb sú pomaľované, čiže celkový vzhľad, nie je príliš lákavý.

Špina a pleseň

O tomto probléme sa diskutuje už veľmi dlho. Okolie internátov je ešte ako tak čisté (pokiaľ sa nekoná Bažant na Mlynoch a podobné podujatia), ale čo sa týka samotných ubytovacích zariadení, tie už vyzerajú horšie. Samozrejme, že za neporiadok sú zodpovední predovšetkým študenti, ale chodby a kuchynky by sa mohli raz za čas poriadne umyť. Zanedbané upratovanie máva potom niekedy za následok vznik plesne.

Cestovanie MHD

Cestovať ráno z Mlynskej alebo počas obeda do Mlynskej doliny autobusmi číslo 31 a 39, to je naozaj „balada“. V tomto čase sú totiž vozidlá dopravného podniku totálne „narvané“. A kto by mal záujem, sa hlavne v teplých mesiacoch, tlačiť s cudzími ľuďmi v autobuse? Možno iba frotéri.

Mini izby

Ubytovanie na Átriakoch má dve strany mince. Na jednej, ubytovanie je veľmi lacné, no na druhej, izby sú naozaj malé. Na trojlôžkovej jednotke priestor o rozmeroch cca 7×3 metre, obhospodarujú traja ľudia. Tí jedinci, ktorí si potrpia na luxus a pohodlie, by tu asi dlho nevydržali. A ešte horší scenár sa môže stať, ak „vychytáte“ neprispôsobivého spolubývajúceho, ktorý chodí zásadne spať až nad ránom a v podguráženom stave, vám garantujeme, že sa nikdy poriadne nevyspíte.

Spoločné sprchy a toalety

Ak bývate napríklad na internáte Šturák tento problém sa vás netýka. Tam bývate na bunkách, ktoré majú vlastné sociálne zariadenie. Avšak, ak sú vašim domovom Átriaky, delíte sa o toalety a sprchy s celou chodbou. To znamená, že dievčatá a chlapci sa sprchujú na jednom mieste. A ruku na srdce, kto má záujem o spoločné sprchovanie s cudzími ľuďmi? Navyše miestne „kúpeľne“ nevyzerajú veľmi lákavo.

Ako aktuálne vyzerajú internáty v Mlynskej doline môžete vidieť v našej obrazovej galérií.

Internáty v Mlynskej doline
30
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM