Správy Samospráva

TÁTO "pliaga" dusí množstvo stromov: V Starom Meste s ňou parádne zatočili!

Staré Mesto nechcelo pristúpiť k drastickým opatreniam, po ktorých zo stromov často ostanú iba pahýle.

Ilustračný obrázok k článku TÁTO "pliaga" dusí množstvo stromov: V Starom Meste s ňou parádne zatočili!
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Poradiť si s parazitom, akým je imelo, nie je ľahké. Drží sa na stromoch a neraz treba zakročiť radikálne a konáte odstrániť. Existuje však aj oveľa šetrnejší spôsob, ako sa popasovať s týmto „nepriateľom“ drevín.

A je po imele!

V Starom Meste sa tentoraz poradili s odborníkmi z občianskeho združenia Hrad – Slavín, ktoré sa nezištne stará o zdravie zelene v hlavnom meste. A výsledok je úžasný!

Imelo rastie často na mladých vetvičkách na vrcholkoch korún stromov. Tento poloparazit narušuje rast drevín, ktoré pre nedostatok vody a živín slabnú. Mladé imelo by sa malo odstrániť vyrezaním, a to čo najviac do hĺbky. Potom oblasť ošetriť vhodnou masťou.

„Nechceli sme pristúpiť k drastickým opatreniam, po ktorých zo stromov často ostanú iba smutné pahýle, a tak sme s vďakou prijali podanú pomocnú ruku od OZ Hrad – Slavín. Tí spolu s firmou Rondo, s. r. o., odborne, dokonalo – ale najmä bez ujmy na stromoradí – zbavili imela stromy lemujúce Vajanského nábrežie, v susedstve Slovenského národného múzea,“ informuje Staré Mesto na sociálnej sieti.

Staré Mesto bude s OZ Hrad – Slavín spolupracovať aj naďalej. „Keď to dovolí situácia, šikovné ruky členov "ozetka“ pomôžu našej mestskej časti pri čistení koreňových mís stromov a pri zušľachtení ich okolia," plánuje Staré Mesto.

10-tisíc stromov

O zeleň v meste sa stará aj magistrát. Aktuálne sa pustili do výsadby viacerých druhov drevín.

„Aby sme sa mohli tešiť zo zelenšieho mesta, keď toto obdobie prekonáme, musíme myslieť na zeleň už teraz. Aj počas marca tak Sekcia životného prostredia – Oddelenie tvorby mestskej zelene pokračuje s náhradnou výsadbou a tiež výsadbou v rámci projektu 10-tisíc stromov,“ uvádza bratislavský magistrát.

Vlahu stromčekom zabezpečí užitočná novinka – zavlažovacie vaky, o ktorých sme nedávno informovali na Bratislava24.sk.

Imelo na stromoch v Starom Meste
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM