Správy

I. Nesrovnal: Dĺžka súťaže na osvetlenie závisí od tých, ktorí sa do nej prihlásia

Bratislavský primátor spresnil, že nový prevádzkovateľ vymení všetkých viac ako 47 000 svietidiel.

Ilustračný obrázok k článku I. Nesrovnal: Dĺžka súťaže na osvetlenie závisí od tých, ktorí sa do nej prihlásia
Zdroj: ephoto.sk

Masívna technologická obnova, úspora energie i väčšie dispozičné právomoci hlavného mesta. K tomu podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala smeruje súťaž, ktorá má hlavnému mestu priniesť verejné osvetlenie zodpovedajúce 21. storočiu.

Uviedol to v relácii spravodajskej internetovej televízie Tablet.TV Hlavné mesto, v ktorej naznačil, že dĺžka súťaže bude záležať na tom, ako sa budú správať uchádzači.

Výmena svietidiel

Bratislavský primátor spresnil, že nový prevádzkovateľ vymení všetkých viac ako 47 000 svietidiel, za nové nahradí 24 000 z celkového počtu 32 000 stožiarov verejného osvetlenia, prinesie 40-percentnú energetickú úsporu a zabezpečí modularitu systému, ktorá umožní doplniť verejné osvetlenie o ďalšie smart funkcie – napr. monitoring kvality ovzdušia, informáciu o voľných parkovacích miestach či reguláciu intenzity osvetlenia podľa toho, či je v okolí daného miesta pohyb chodcov alebo áut.

"Zároveň musí mať mesto v novom režime oveľa viac kontrolných a dispozičných právomocí ako doteraz, to znamená, že sú tam dané míľniky, ktoré budeme kontrolovať a v prípade nedodržania dohodnutých vecí príde k tvrdým sankciám,“ uviedol Nesrovnal.

Kvalita služby

Podmienky súťaže a technické špecifikácie sú podľa jeho slov nastavené tak, aby nedošlo k situácii, že by mohol vyhrať dodávateľ, ktorý síce ponúkne nízku cenu, no nebude schopný zaručiť kvalitu služby. „Zároveň sme si dali veľký pozor na to, aby nepadol ani tieň podozrenia, že to bolo ušité niekomu na mieru,“ zdôraznil.

Primátor očakáva, že súťaž bude v každom prípade predmetom diskusií. Hovorí tiež, že to, ako dlho bude trvať, závisí od tých, ktorí sa o zákazku budú uchádzať. „Uvidíme, ako sa budú správať, či sa budú očierňovať, hrať mediálne hry, či budú voči sebe podávať námietky, či sa budú súdiť, takýmito krokmi sú schopní súťaž predĺžiť,“ upozornil Nesrovnal. Poukázal v tejto súvislosti na to, že i termín predkladania ponúk (do 10. 7.) sa môže posunúť v prípade dodatočných otázok na podmienky súťaže," pripomenul.

Najlepšie riešenie

Osobne verí, že súťaž sa nebude ťahať dlho a že vygeneruje najlepšie riešenie pre mesto. „Chceme to procesovať čo najrýchlejšie, ale zároveň odborne a kompetentne,“ zdôraznil Nesrovnal.

Zopakoval, že práve preto si mesto dalo záležať na príprave podkladov pre súťaž. „Ak to niekto kritizuje, tak tomu nerozumiem. Toto je predsa rozhodnutie na 20 rokov, ktoré bude mať dosah na život i ďalšej generácie v meste. Bez precízneho auditu, ktorý mimochodom trval veľkej firme polroka, keďže je to obrovský infraštruktúrny systém, by to bolo nezodpovedné a amatérske,“ prízvukoval.

Deklaroval tiež, že po vyhlásení súťaže už nič nebráni zverejneniu auditu, tak ako avizoval. „Už som dal pokyn, čakám iba na vyjadrenie právnikov, ktorí majú oznámiť, čo z toho auditu nie je možné zverejniť, lebo je to súčasť citlivých údajov a obchodného tajomstva doterajšieho prevádzkovateľa. Ale čakám, že to bude čo najskôr, každú chvíľu,“ vyhlásil primátor v Tablet.TV.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM