Aktualizované Rôzne

HUG DAY: Dnes sa môžete v uliciach Bratislavy vyobjímať do sýtosti

Tisícky dobrovoľníkov na celom svete sa opäť spojili, aby odovzdali ľuďom jednoduché posolstvo a to, že objatie patrí naozaj každému.

Ilustračný obrázok k článku HUG DAY: Dnes sa môžete v uliciach Bratislavy vyobjímať do sýtosti
Zdroj: Hug day in Slovakia Facebook

Najväčšie podujatie svojho druhu odštartovalo dnes o desiatej hodine. V Bratislave si po objatie môžete prísť aj vy, a to na Hviezdoslavovo námestie.

„Máme pred sebou piaty ročník Dňa objatí a z dobrovoľníkov, ktorí Hug Day organizujú, sa stala komunita ľudí, ktorá vytvára v mestách po celom Slovensku krajší deň,“ hovorí koordinátor Hug Day 2016 Jaroslav Do­dok.

"Nie je im ľahostajné, ak na ulici vidia smutných alebo uponáhľaných ľudí. V okamihu im venujú svoje objatie a úsmev,“ dodal Dodok.

Nápad, ktorý vznikol ešte v roku 2012, má dnes už medzinárodný charakter. Pred piatimi rokmi sa skupinka niekoľkých odvážnych študentov rozhodla vydať do ulíc a priniesť objatie tým, ktorí ho potrebujú.

Iniciatíva mladých ľudí si získala veľkú pozornosť nielen médií, ale aj škôl či organizácií. Dobrovoľníci preto postupne začali navštevovať nemocnice, domovy dôchodcov, mestské úrady či bezdomovcov.

Na pohlaví či farbe pleti nezáleží

V roku 2015 myšlienka Dňa objatí presiahla Slovensko a dostala sa aj vďaka Nore Bělousovovej do zahraničia. "Hug Day je pre mňa výnimočný tým, že aj jedno objatie dokáže urobiť krajší deň a nezáleží ani na veku, pohlaví či farbe pleti,“ hovorí vysokoškoláčka, ktorá koordinuje Hug Day vo viac ako 25 krajinách sveta.

Tento rok sa podujatie pod hlavičkou slovenských študentov uskutoční aj v Hong Kongu, Indii, USA, Slovinsku či v Kórei. Veľký záujem o Deň objatí prejavili aj v Keni, kde sa do Hug Day zapojilo šesť veľkomiest.

"Som nesmierne pyšná, že niektorí sú ochotní ísť do ulíc a rozdávať z časti seba, keď viem, že to sami ako ľudia nemajú ľahké,“ dopĺňa Bělousovová. V niektorých krajinách totižto dobrovoľníci riskujú, ak verejne rozdávajú objatia, či už kvôli kultúre alebo politickej situácii.

Mladí menia atmosféru v meste

"Som veľmi vďačný každému dobrovoľníkovi za jeho odhodlanie meniť atmosféru vo svojom meste a to bez nároku na akýkoľvek honorár. Častokrát zabúdame, že na Slovensku máme veľmi veľa mladých ľudí, ktorí sú ochotní venovať svoj čas dobrovoľníctvu a pomáhať iným. Aj vďaka medzinárodnému dňu objatí sa z týchto ľudí stávajú mladí lídri, ktorých nasledujú mnohí rovesníci,“ uviedol Jaroslav Dodok.

Správu budeme priebežne aktualizovať

Čítajte aj: Čo ponúka Bratislava počas pracovného týždňa? Pozrite sa na náš prehľad

Ilustračný obrázok

Hug day na Slovensku a vo svete
13
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM