Rôzne

Tip na výlet: Hrad Korlátko ponúka romantiku prastarých čias aj nádherné výhľady do okolia

Zub času hrad poriadne nahlodal, zachovaná však zostala jedinečná valcovej veža aj zvyšky paláca a hradieb.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Hrad Korlátko ponúka romantiku prastarých čias aj nádherné výhľady do okolia
12
Galéria
Zdroj: TASR

Zrúcaninu hradu Korlátko nájdete v Malých Karpatoch, necelé dva kilometre od obce Cerová v okrese Senica. Z Bratislavy sa tam autom dostanete približne za hodinu.

Strážil cestu do Čiech

Výlet je najlepšie začať v obci Rozbehy, odkiaľ sa pešo od požiarnej zbrojnice po žltej značke dostanete k chate pri vstupe do lesa. Cesta odtiaľ na hrad trvá približne 5 minút.

Hrad Korlátko „strážil“ obchodnú cestu do Čiech, po výmene viacerých panovníkov od 18. storočia pustol. Zub času ho poriadne nahlodal, zachovaná však zostala jedinečná valcovej veža, zvyšky paláca a hradieb. Najmenej sa roky podpísali na hospodárskej budovu v predhradí, ktorá je najzachovalejšou časťou objektu.

Na hrade Korlátko už desať rokov pracujú dobrovoľníkov, vďaka ktorým sa stáva opustený hrad z 13. storočia vyhľadávaným turistickým cieľom.

Ak si chcete výlet spestriť, v okolí nájdete aj rozhľadňu v Cerovej – Rozbehoch. Za pozretie určite stojí aj kaštieľ v Cerovej či neďaleká vodná nádrž Buková.

História hradu

Hrad bol postavený asi v 11. storočí a spolu s hradom Branč bol majetkom Abovcov. Na začiatku 14. storočia patril mocnému pánovi Váhu a Tatier, Matúšovi Čákovi Trenčianskemu, ktorý oň prišiel pri bitke s uhorským kráľom Karolom I. Korlátsky hrad sa tak stal r. 1321 kráľovským majetkom.

V roku 1394 kráľ Žigmund daroval hrad vojvodovi Stiborovi zo Stiboríc za verejné služby. Neskôr zdedil hrad i celé panstvo jeho syn Stibor II., ktorý v roku 1434 zomrel bez potomkov, a tak sa hrad opäť stal kráľovským majetkom. Niekoľkokrát navštívil hrad aj sám kráľ Žigmund.

Podľa historických zdrojov sa v roku 1444 na hrade usídlil lúpežný rytier Ján Moravanský, ktorý prepadával blízke i ďaleké okolie. Jeho „vláda“ však netrvala ani rok. Už v roku 1445 bol hrad majetkom Mikuláša z Uljaku, od ktorého ho kúpil za 4000 zlatých dukátov Osvald z Bučian.

Kráľovský majetok

Osvaldov syn sa stal neverným panovníkom, a preto mu skonfiškovali všetky majetky, teda aj cerovský hrad a pripojili ho ku kráľovským majetkom.

Po majiteľovi z Bučian zdedil hrad župan František Nyáry. V roku 1578 bol spolumajiteľom hradu Gašpar Pongrácz a jeho brat Ján z Oponíc. Do roku 1700 sa tu vystriedali Pongrácovci i Appóniovci. Istý čas mal na hrade majetkový podiel i šľachtičný rod Wiindisschgrätzov­cov.

V roku 1740 bývalo na hrade už len niekoľko panských hajdúchov. Tí strážili väzňov v hradných pivniciach. Neskôr hrad panstvo opustilo a odsťahovalo sa do pohodlnejších kaštieľov v Jablonici a na Lieskovom. Korlátko potom od polovice 18 storočia pomaly pustol.

Zdroj: obeccerova.sk

Hrad Korlátka
12
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM