Rôzne

Horúčavy v bratislavskej botanickej záhrade niektorým rastlinám vyhovujú

Horúčavy, ktoré v týchto dňoch sužujú Slovensko, vyhovujú v Botanickej záhrade Univerzity Komenského v Bratislave hlavne stredomorským rastlinám - oleandrom, palmám, olivovníkom či kaktusom. Naopak prekážajú japonským javorom, azalkám alebo rododendronom.

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy v bratislavskej botanickej záhrade niektorým rastlinám vyhovujú
Zdroj: TASR

Pomoc vo forme zálievky v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách aktuálne vyžadujú aj skalničky a letničky. Uviedol to riaditeľ bratislavskej BZ UK Jaroslav Bella.

V týchto horúcich dňoch je podľa neho pre rastliny najpotrebnejšia vlaha. V botanickej záhrade je zálievka spúšťaná po jednotlivých sekciách od 18.00 do 09.00 h. „Niektoré časti záhrady, trávnaté plochy alebo úseky v tieni sa polievajú aj počas dňa. Slnečné stanovištia sa ale polievať nesmú, aby sa rastliny nespálili,“ vysvetlil Bella.

Zatiaľ evidentné škody spôsobené vysokými teplotami na vegetácii nespozoroval. Až 70 percent botanickej záhrady je totiž pod závlahou a na ostatných miestach sú vzrastlé stromy, ktoré spodnú vlahu čerpajú z hĺbky koreňmi. „Zrážkový deficit sa na nich ale môže prejaviť už v najbližšej suchej zime, po ktorej môžu začať vysychať, alebo svojím oslabením budú náchylnejšie na ochorenia,“ vysvetlil Bella.

Množstvo ľudí sa podľa neho chodí počas horúčav do botanickej záhrady aj schladiť. Prechádzka v tieni stromov totiž pomáha zmierniť teplotný šok na priamom slnku. „Kým na slnku je teplota aj 45 stupňov, v tieni stromov to môže byť aj o 10 až 15 stupňov Celzia menej,“ dodal Bella.

Prečítajte si tiež: 10 príjemných miest v hlavnom meste, kde sa v horúčavách skryjete pred slnkom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM