Rôzne

Hlavné mesto predstavilo mapový portál GIS plný informácií

Mapový portál hlavné mesto postupne rozšíri o nové vrstvy, ako je napríklad dopravné značenie, pohyb vozidiel MHD či pohyb vozidiel zimnej údržby.

Ilustračný obrázok k článku Hlavné mesto predstavilo mapový portál GIS plný informácií
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Hlavné mesto predstavilo mapový portál nazývaný GIS. Ide o celopriestorovú mapu hlavného mesta, ktorá má Bratislavčanom uľahčiť vyhľadávanie informácií z rôznych dôležitých oblastí.

Mapový portál

„Neustále rozvíjame otvorenosť a transparentnosť úradu a približujeme úrad občanom. Máme elektronizáciu služieb, novú webstránku, sociálne siete či aplikáciu na sledovanie vybavenia žiadostí o vydanie záväzných stanovísk hlavným mestom. Aktuálne ponúkame Bratislavčanom aj mapový portál s informáciami z oblasti životného prostredia, územného plánu, katastra nehnuteľností či podkladových máp,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Vytvorenie a naplnenie tohto systému je výsledkom trojročnej práce. Na začiatok bolo potrebné vysporiadať sa s priestorovými informáciami, ktoré sa nachádzali v rôznych systémoch bez vzájomného prepojenia. Zobrazenie údajov bolo nemoderné a nedostatočné či už z pohľadu územného plánu, rozkopávok a uzávierok alebo absentovali grafické znázornenia.

Priestorové informácie

Mapový portál aktuálne zobrazuje priestorové informácie prostredníctvom jednoduchého a prehľadného responzívneho zobrazenia. Od jeho spustenia zaznamenal už 2 500 užívateľov.

Na mapovom portáli GIS je možné vyhľadať:

• majetok mesta (budovy, smetné koše, lavičky, automaty na lístky MHD)

• informáciu o cestách, chodníkoch alebo námestiach, ktoré patria do správy mesta

• informácie o územnom pláne (územný plán je vizualizovaný) – využitie pri plánovaní investičnej činnosti a tvorbe podnikateľských zámerov

• prehľad o aktuálnych rozkopávkach v meste alebo o úsekoch, o ktoré sa v rámci zimnej údržby stará mesto

• informácie o stanoviskách taxislužieb

Portál je k dispozícii TU.

GIS portál je podobne ako web živý organizmus, ktorý mesto neustále dopĺňa a vylepšuje. Aktuálne napríklad dopĺňa passport zelene a stromov. Mapový portál hlavné mesto postupne rozšíri o nové vrstvy, ako je napríklad dopravné značenie, pohyb vozidiel MHD, pohyb vozidiel zimnej údržby, dopravný servis, informácie o parkovacích miestach v rámci parkovacej politiky alebo o službe zdieľaných bicyklov.

Bratislava24.sk informovala Zuzana Onufer, hovorkyňa Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM