Rôzne Správy

Hlávky kapusty kam sa len pozrieš. V Stupave sa začne obľúbené podujatie Dni zelá

Festival sa snaží o zachovanie tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou.

Ilustračný obrázok k článku Hlávky kapusty kam sa len pozrieš. V Stupave sa začne obľúbené podujatie Dni zelá
10
Galéria

Už tento víkend sa uskutoční jeden z najväčších festivalov na Záhorí. V Stupave sa už po jubilejný dvadsiatykrát bude oslavovať tradičné slovenské jedlo – kapusta. Dni Zelá 2016 sľubujú vynikajúci program, ktorý doplní aj oceňovanie tradičných remesiel a poctivých majstrov.

Kapustová tradícia

Festival sa snaží o zachovanie tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou. K tomu určite patrí aj poctivá ručná výroba zelákov, hrncov či pekáčov, rovnako ako práca s drevom, prútím a keramikou. V rámci Dní Zelá sa preto bude v sobotu 1. októbra o 13:30 hod. udeľovať ocenenie trom remeselníkom, ktorých si v hlasovaní vyberú návštevníci podujatia.

Ocenenie poctivého remesla

„Velkopopovickí sládkovia veľmi dobre vedia, aké náročné je tradičné remeslo a čo všetko obnáša poctivá práca remeselníka. Radi preto odmeníme tých najlepších, ktorí uchovávajú výrobné postupy a receptúry, pivom z našej kuchyne,“ vysvetlil sládok Vojta Homolka. Práve v jeho mene je pre 11 remeselníkov pripravená odmena.

Každoročnou súčasťou programu je aj trojdňový Remeselnícky jarmok, výstava Úroda a predaj kyslej kapusty. V rámci kultúrneho programu si určite všetci prídu na svoje, v ponuke je množstvo súťaží, atrakcií, gastronomických variácií regionálnych jedál a živých koncertov. Program v nedeľu vyvrcholí ohňostrojom.

Čítajte aj: OBRAZOM: Dúbravské hody hýria farbami, krojmi, zábavou aj vôňou dobrého jedla

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM