Rôzne

Hľadajte a nájdite stratené knihy. Knižnica vás odmení milým prekvapením

Pracovníci zúčastnených knižníc poschovávajú v priemere 50 kníh v okolí knižnice alebo v iných priestoroch. Vo vnútri každej takto "stratenej" knihy je "navigácia".

Ilustračný obrázok k článku Hľadajte a nájdite stratené knihy. Knižnica vás odmení milým prekvapením
6
Galéria

Vo verejných knižniciach na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa budú už po druhýkrát hľadať Stratené knihy. Rovnomenné podujatie má za cieľ netradičným spôsobom propagovať knihy, čítanie a knižnice. Desať verejných knižníc sa ním zapája do 20. ročníka Týždňa slovenských knižníc.

Hľadajte knihy v zákutiach

„Princíp projektu je jednoduchý. Obyvatelia miest a bratislavských mestských častí budú hľadať knihy v zákutiach a zaujímavých častiach mesta. Tie budú označené špeciálnou nálepkou "SOS! Stratila som sa!“ Zámerom je spropagovať knihy a knižnice interaktívnou a zábavnou formou," vysvetlil predseda BSK Juraj Droba.

Pracovníci zúčastnených knižníc poschovávajú v priemere 50 kníh v okolí knižnice alebo v iných priestoroch. Indíciami zverejnenými v knižniciach, na ich webových stránkach či na profiloch na sociálnych sieťach upozornia na miesto uloženia kníh. Vo vnútri každej takto „stratenej“ knihy je „navigácia“, čo má nálezca s knihou urobiť a kam ju má vrátiť. Za odmenu ho v knižnici čaká odmena a výhody spojené s registráciou čitateľa.

Sprievodné podujatie Týždňa slovenských knižníc

Do projektu Stratené knihy je tento rok zapojených desať verejných knižníc v Bratislavskom kraji, a to Malokarpatská knižnica v Pezinku, Mestská knižnica Bratislava, Staromestská knižnica, Knižnica Ružinov, Knižnica Bratislava – Nové Mesto, Miestna knižnica Petržalka, Mestská knižnica Modra, Mestská knižnica R. Morica Stupava, Mestská knižnica Senec a Miestna knižnica Rača.

Projekt Stratené knihy je sprievodným podujatím Týždňa slovenských knižníc. Ten bude tento rok od 4. do 10. marca. Jeho cieľom je zviditeľňovať slovenské knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí. Pri jeho príležitosti budú viaceré knižnice odpúšťať previnilcom pokuty za nevrátené knihy.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Deň neprečítaných kníh
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM