Rôzne

Hľadá sa TOP strom Malých Karpát. Viete o vhodnom kandidátovi?

Dni sú kratšie a chladnejšie a je stále ťažšie vymýšľať aktivity pre deti vonku v prírode. Preto sa OZ UpCycle rozhodlo vymyslieť zaujímavú súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Hľadá sa TOP strom Malých Karpát. Viete o vhodnom kandidátovi?
5
Galéria
Zdroj: Facebook

Precvičte si telesnú výchovu, prírodovedu, matematiku a geografiu v teréne. Vybehnite do Malých Karpát a nájdite TOP strom. Či bude najhrubší, najvyšší, najkorunatejší, najstarší alebo najkrajší, je len na vás. Nezabudnite si ale do batohov pribaliť meter, foťák a prístup na internet.

TOP strom

Dni sú kratšie a chladnejšie a je stále ťažšie vymýšľať aktivity pre deti vonku v prírode. Preto sa OZ UpCycle, ktoré je tvorené cyklistami starajúcimi sa o životné prostredie, rozhodlo vymyslieť zaujímavú súťaž.

„Naším cieľom je upovedomiť verejnosť o vzácnosti krásnych starých stromov a ich rarite, o zapálení záujmu ochrany stromov u detí, ako aj navrhnúť vám zdraviu prospešnú aktivitu a povzbudiť váš záujem o životné prostredie. Takisto by sme radi zvýšili databázu chránených stromov,“ približuje OZ UpCycle.

V súťaži ide o to, nájsť TOP strom Malých Karpát. Normálne sa vyberte na prechádzku do prírody ako zvyčajne. Vychutnávajte si čerstvý vzduch a vôňu lístia. Cestou vás iste zaujme veľa krásnych stromov, no ten NAJ bude iba jeden. Stojíte pri ňom? Urobte teda toto:

Odmerajte obvod kmeňa (vo výške 1,3 m od zeme), odhadnite výšku stromu, zaznačte polohu (GPS mapy.hiking.sk) a pošlite foto s príbehom do správy na stránku Hľadá sa TOP STROM Malých Karpát (kde vám bude priradené tombolové číslo), alebo na upcycleoz@gmail.com.

Dôležitý je príbeh

K fotke nezabudnite pripojiť príbeh, ktorý môže obsahovať všetko, čo vás na nájdenom strome zaujalo: kto a ako dlho strom hľadal; či ste o tomto strome vedeli alebo ste ho našli náhodou; čo je to za strom?; viete odhadnúť vek?; má tento strom obyvateľov?; počas hľadania ste ne/videli lesnú zver, vtáky, chrobáky a plazy – aké a koľko?; videli ste niečo iné, čo vám padlo do oka (rastliny, huby, nory, stopy po zveri, trus, bunkre, studničky, ľudí alebo odpad); ako ste sa pod stromom cítili?; naučili ste sa niečo nové?; nasmiali ste sa pri meraní? a pod.

Súťaží sa do 5. mája, kedy bude vybraných 18 TOP stromov, ktoré budú následne zaradené do lajkovania verejnosťou do 10. mája. Tri stromy s najväčším počtom lajkov vyhrávajú a majitelia TOP nálezov získajú zaujímavé ceny, ktoré do súťaže venovali rôzni sponzori. Odovzdávanie cien prebehne 12. mája 2018 (miesto OZ upresní).

Bratislavské stromy
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM