Rôzne

Čo vám chýba v bratislavskom lesoparku? Vyjadrite názor na verejnom stretnutí a v ankete

Bratislavský lesopark využívame nielen na turistiku a cyklistiku. Mestské lesy sú predovšetkým zelený prírodný priestor na oddych a zdroj čistého vzduchu.

Ilustračný obrázok k článku Čo vám chýba v bratislavskom lesoparku? Vyjadrite názor na verejnom stretnutí a v ankete
10
Galéria
Zdroj: Facebook

Bratislavský lesopark je miestom, kde si môžete dopriať odpočinok od rušného mesta a dobiť baterky. Ak vám v našich lesoch stále niečo chýba a máte pocit, že je stále čo zlepšovať, ozvite sa!

Čo vám chýba?

Mestské lesy v Bratislave spolupracujú s občianskou a odbornou verejnosťou, s mestskými časťami, štátnou ochranou prírody a so susediacimi vlastníkmi lesov na tvorbe Koncepcie rozvoja Mestských lesov v Bratislave pre roky 2016 – 2018.

„V súčasnosti sa práce na novej koncepcii chýlia k záveru. Na príprave tejto koncepcie sa zúčastňuje tím odborníkov, ale cieľom je zapojiť aj širšiu verejnosť prostredníctvom ankety a verejného stretnutia na pôde mesta,“ Bratislava24.sk informoval Jakub Mrva, predseda občianskeho združenia (OZ) Iniciatíva Naše Karpaty.

A tak, ak ste milovníkom bratislavského lesoparku, záleží vám na tomto cennom priestore a myslíte si, že v ňom je čo zlepšovať, nenechajte si ujsť dnešnú verejnú diskusiu o 16:00 hod. v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.

„Na stretnutí budeme diskutovať o mestských lesoch ako o zelených pľúcach Bratislavy, o rekreačných funkciách a infraštruktúre územia, ale aj o ďalších témach, dôležitých pre rozvoj lesoparku – o ochrane prírody, lesnom hospodárení, lesnej pedagogike či o mobilite v lesoparku. Radi privítame všetkých, ktorí sa o lesopark zaujímajú,“ pozýva na verejnú diskusiu OZ Iniciatíva Naše Karpaty.

Vyplňte anketu

Ak sa verejného stretnutia nemôžete zúčastniť, svoj názor na rozvoj lesoparku máte možnosť vyjadriť v ANKETE do 10. decembra 2017.

Cieľom prieskumu je zmapovať, ako a s akými cieľmi navštevujú ľudia bratislavský lesopark, čo v ňom robia a čo im v ňom chýba. Výsledky z prieskumu budú použité pri spracovaní Koncepcie rozvoja lesoparku pre hlavné mesto Bratislavu. Prieskum je anonymný a zaberie vám približne 15 minút.

Podľa prvých výsledkov ankety patria k najčastejším návštevníkom lesoparku obyvatelia Nového Mesta spolu s Petržalčanmi a Staromešťanmi. „Ukazuje sa však, že niet mestskej časti, ktorej obyvatelia by do lesoparku nechodili a nevedeli sa vyjadriť k jeho rozvoju. Ľudí najviac zaujíma, ako sa zlepší prístup do mestských lesov pre peších a cyklistov, či pribudnú ihriská, športoviská a rekreačné zóny pri vstupoch do lesoparku, alebo ako by mohli bezpečnejšie koexistovať chodci a cyklisti,“ informuje Mrva.

Zaujímavý je aj pohľad návštevníkov a návštevníčok na hodnoty lesoparku. Potvrdilo sa, že okrem využívania územia na turistiku a cyklistiku vidia ľudia mestské lesy predovšetkým ako zelený prírodný priestor na oddych, zdroj čistého vzduchu či chránené prírodné územie.

Slniečko na Kamzíku
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM