KAW Rôzne Správy

Historický skvost sa vráti do Bratislavy: Vzácny mobiliár bude opäť pýchou Lekárne u Salvátora

Rokovania magistrátu s majiteľom sa ťahajú už dva roky. Hlavné mesto na vzácny mobiliár už vyčlenilo peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Historický skvost sa vráti do Bratislavy: Vzácny mobiliár bude opäť pýchou Lekárne u Salvátora
5
Galéria

Vzácny nábytok z lekárne, ktorá je už viac ako rok opäť sprístupnená v centre Bratislavy na Panskej ulici, by sa mal opäť vrátiť na svoje miesto.

Návrat

Majiteľ mobiliáru Erik Kovács to povedal v reportáži televízie Markíza. Aktuálne sa vzácny nábytok nachádza v modernej budove v centre Nového Mesta nad Váhom. Celý nábytok zreštaurovali pod dohľadom pamiatkarov.

Rokovania magistrátu s majiteľom sa ťahajú už dva roky. Potvrdila to aj hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová. Mestskí poslanci podľa jej slov už vyčlenili aj peniaze na odkúpenie mobiliáru.

Cena mobiliára by sa mala pohybovať okolo 990-tisíc eur.

„Musím prezradiť, že sme podľahli spoločenskému tlaku podľahli a jednoducho som cúvol a lekáreň sa vráti do Bratislavy," prezradil pán Kovács TV Markíza, podľa ktorej by mali zmluvu o kúpe obe strany podpísať začiatkom budúceho týždňa a mobiliár by mali presťahovať späť domov na budúci rok.

Barokový skvost

Mobiliár lekárne vznikol v roku 1727, keď rehoľa jezuitov zriadila lekáreň vo svojej budove jezuitského kolégia na Kapitulskej ulici. Neskôr bola lekáreň presťahovaná aj s mobiliárom do Csákyho paláca na Panskej ulici, teda do objektu susediaceho so súčasným domom u Salvátora. Fungovala tam celé 19. storočie, až kým jej mobiliár neodkúpil začiatkom 20. storočia bratislavský mešťan Rudolf Adler.

Vzácna lekáreň

Lekárnik si dal postaviť v roku 1904 firmou Kittler a Gratzl nájomný dom u Salvátora na Panskej ulici hneď vedľa Csákyho paláca a dal tam preniesť lekárenský nábytok. Priestor „oficíny“, teda dielne, respektíve pracovnej miestnosti, dal lekárnik vydláždiť ozdobnou keramickou dlažbou, ktorá je zachovaná dodnes.

Lekáreň fungovala v Adlerovom dome od roku 1904 nepretržite počas monarchie, Československej republiky, Slovenského štátu a aj počas socializmu. Činnosť lekárne sa skončila v roku 1995 jej privatizáciu. Lekáreň sa spolu s mobiliárom dostala do rúk vyššie spomínaného súkromného vlastníka, ktorý ho dal odviezť mimo Bratislavy.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM