KAW Rôzne Správy

Historické FOTO: Vôňa gaštanov a šarkany nad hlavami. Aká bola jeseň v Bratislave pred polstoročím?

Šuštiace lístie pod nohami, šarkany, burčiak a vôňa pečených gaštanov - taká je Bratislava v týchto dňoch a taká bola aj pred rokmi. Pozrite si zaujímavé archívne zábery.

Ilustračný obrázok k článku Historické FOTO: Vôňa gaštanov a šarkany nad hlavami. Aká bola jeseň v Bratislave pred polstoročím?
32
Galéria
Zdroj: TASR

Voňavú a farebnú atmosféru jesene vnímajú Bratislavčania v dnešných dňoch podobne ako kedysi. V hlavnom meste si rovnako ako pred rokmi môžete vychutnať pohár chutného burčiaku a v centre aj rozvoniavajúce pečené gaštany. K jeseni tiež patria husacie hody, kvalitná natlačená kapusta zo Stupavy či sladučký skalický trdelník.

Pestrý život vo viechach

Na archívnych snímkach môžete vidieť lístím zapadnuté loďky na Železnej studničke aj opustenú terasu, na ktorej už utíchli tóny letnej večernej zábavy. Spoločenský život sa, ako vždy na jeseň, presunul do viech a krčmičiek, ktorých bolo v hlavnom meste vždy neúrekom a kde sa žilo veselo a družne.

Vinárne sa dali nájsť v Bratislave na každom kroku. Boli obľúbeným miestom stretnutí úradníkov, spisovateľov aj obchodníkov. Ich svojrázna atmosféra je dnes už iba spomienkou.

Vo vinárňach v Starom Meste sa stretávalo najviac stálych hostí. Obľúbení boli Veľkí františkáni na Františkánskom námestí, Malí františkáni na Laurinskej ulici, Šenkvická viecha na Panenskej, Stelzer na Veternej, Lerchner na Suchom mýte, U Albrechta, Modranská vináreň na Vysokej. Milovníci bieleho a červeného moku vyhľadávali aj Alžbetku na Miczkiewiczovej, Hasičský dom na Radlinského, Peknú bránu na Vysokej či Prepoštskú kúria a Slovenská pivnicu na Dunajskej.

Plody jesene

Varenú kukuricu či gaštany ponúkali predajcovia v centre Bratislavy, ale vychutnať ste si ich mohli aj na tržniciach a otvorených trhoviskách.

Napríklad Stará tržnica na dnešnom Námestí Nežnej revolúcie, od svojho otvorenia 1. novembra 1910 plnila funkciu mestskej tržnice celých 50 rokov. Dnes kultúrna pamiatka, ktorá bola projektom kolektívu architektov Dobisz, Laubner a Nechyba, zahŕňala miesta až pre 600 predajcov. Okrem toho bolo súčasťou tržnice aj 26 separátnych obchodných priestorov.

Archívne fotografie: Jeseň v Bratislave
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM