KAW Rôzne Správy

Historické foto: Bratislavský PRIOR bol za socializmu unikátnym rajom nakupujúcich

Kým rodičia nakupovali, deti sa s obľubou vozili na pohyblivých schodoch. Bola to v tej dobe väčšia atrakcia ako lunapark.

Ilustračný obrázok k článku Historické foto: Bratislavský PRIOR bol za socializmu unikátnym rajom nakupujúcich
7
Galéria
Zdroj: TASR

V časoch pred Nežnou revolúciou Bratislavčanom ľudia z menších miest vždy troška závideli ich nákupné možnosti. Bol tu predsa Dom módy Dunaj, veľký Prior či Obchodná ulica s prevádzkami plnými tovaru. Stačilo tam zájsť a vybrať si.

Malo to však jeden háčik. Ani vo veľkých obchodných domoch ste sa k svoji vysnívaným rifliam, kabátu, topánkam alebo skvelej košeli nedostali len tak ľahko a hocikedy. Museli ste mať šťastie… …alebo známych. Niektoré veci sa totiž v časoch socializmu ani nedostali na pulty obchodov. Vedúci predajní a predavačky ich často odložili svojim známym alebo rôznym prominentným zákazníkom.

Výhodný nákup pod jednou strechou

Kto zažil socialistické časy, určite si pamätá známu reklamu: „Výhodný nákup pod jednou strechou – PRIOR!“ Ten bratislavský otvorili 20. novembra 1968. Ľudia sa nevedeli dočkať chvíle, keď sa budú môcť prechádzať medzi regálmi, budú mať príležitosť si tovar ohmatať a bez nedočkavých otázok predavačky si premyslieť, či ho kúpia. Dovtedy boli nedostupným pultom oddelení od tovaru a predavačky, ktorá im jednotlivé veci podávala.

Kým rodičia nakupovali, deti sa s obľubou vozili na pohyblivých schodoch. Bola to v tej dobe väčšia atrakcia ako lunapark.

Vo veľkom supermodernom obchodnom dome ľudí vítal úplne iný svet nákupov. Hoci bol Prior spočiatku len v jednej budove, na slovenské pomery to bol unikát.

Prístavba obchodného domu vznikla až o desať rokov neskôr. Prior v tých časoch navštevovalo aj okolo 40-tisíc kupujúcich, pred Vianocami ich bolo ešte viac.

Neskôr, pár rokov po revolúcii, Prior vystriedal K-mart a potom obchodný dom MY, ktorý patril pod reťazec Tesco. Momentálne sa na budovu opäť vrátil nápis PRIOR. Je však už iba spomienkou na staré časy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM