Alexandra Húsková Samospráva

Herne VZN o prevádzkových hodinách sústavne porušujú. Dostanú nanajvýš blokové pokuty

Z deviatich herní na území bratislavskej Dúbravky nedodržali nové všeobecno-záväzné nariadenie (VZN) mestskej časti o prevádzkovom čase štyri. Prevádzkovatelia dostanú síce pokutu, ale chod prevádzok to veľmi neovplyvní. Skúsenosti ukazujú, že prevádzky VZN sústavne porušujú.

Ilustračný obrázok k článku Herne VZN o prevádzkových hodinách sústavne porušujú. Dostanú nanajvýš blokové pokuty
Zdroj: TASR

Štyri z deviatich herní boli otvorené aj po 22:00 hodine. To sú výsledky kontroly, ktorú v nedeľu (21.6.) po 22.00 h vykonali zástupcovia mestskej časti spolu s okrskármi Mestskej polície (MsP).

Nové VZN, ktoré platí od 1. júna, určuje, že prevádzky herní v Dúbravke môžu byť otvorené od 10.00 do 22.00 h. Poslanci Dúbravky schválili toto uznesenie na svojom májovom zasadnutí.

Prečítajte si aj: Herne v Dúbravke sú už otvorené kratšie

„V nedeľu po 22.00 h sme kontrolou zistili, že herňa v OC Dubrawa, herňa na Nejedlého ulici a herne na Ulici M. Sch. Trnavského boli otvorené aj po 22.00 h,“ informovala hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová. Na kontrole bol prítomný aj vicestarosta Dúbravky Ľuboš Krajčír a miestny a mestský poslanec Juraj Káčer.

V prevádzkach, ktoré boli napriek zákazu otvorené, mestská polícia uložila blokové pokuty. „Pracovníci niektorých prevádzok ich neprijali, prípady budú riešiť oddelenia mestskej časti,“ ozrejmila Marcinátová. Dodala, že Dúbravka chce kontroly v spolupráci s políciou pravidelne opakovať a aj týmto spôsobom apelovať na prevádzky, ktoré VZN ignorujú.

Prečítajte si aj: Prevádzkovatelia herní v Dúbravke dostali obmedzenie na otváracie časy a už sa sťažujú. Vraj sú diskriminovaní

Okrem VZN, na základe ktorého sa snažia obmedziť hazard v mestskej časti, Dúbravka aktívne podporuje aj petičnú akciu za zákaz hazardu na celom území Bratislavy. Obyvatelia Dúbravky ju môžu podpísať na miestach, ktoré na tento účel mestská časť špeciálne vyčlenila.

„Petícia sa dá už teraz nájsť na miestnom úrade na Žatevnej a aj v budove úradu na ulici Pri kríži, v Dome kultúry Dúbravka, v Daniel's pube na Ulici kpt. Rašu a aj v AB Restaurant na M. Sch. Trnavského,“ uviedla Marcinátová s tým, že ďalšie petičné miesta bude mestská časť dopĺňať aj podľa požiadaviek Dúbravčanov.

Ako pokračuje petícia proti hazardu?

Medzi aktuálne úlohy bratislavskej miestnej samosprávy patrí petícia za zákaz hazardu na území Bratislavy. Predseda regionálneho združenia Ján Mrva upozornil, že sa vyskytli niektoré právne problémy, napríklad sa prípadný zákaz môže vzťahovať na kasína v hoteloch, ale tie sa istotne vyriešia výkladom právnikov. Dôležité je, ako sa k problémom s hazardom, ktorý ničí životy jednotlivcov i celých rodín, postavia občania.

Ján Mrva v tejto súvislosti nastolil otázku, či pri opakovanom porušení otváracích hodín možno prevádzku zavrieť nadobro.

Primátor Ivo Nesrovnal spresnil, že na úspech petície bude stačiť 109-tisíc podpisov občanov, pôvodne sa hovorilo o 120-tisícoch. Starostovia i primátor sa zhodli v tom, že problém bude treba riešiť postupnými krokmi a začať by sa malo úpravou otváracích hodín herní, informovala Alžbeta Klesnilová, tlačová tajomníčka Regionálneho združenia starostov.

Starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová upozorňuje, že ani úprava otváracích hodín nemusí byť všeliek. V Karlovej Vsi s tým majú bohaté skúsenosti. Všetky prevádzky s hracími automatmi majú povolenú prevádzku len do 22. hodiny, ale pri každej kontrole sa ukáže, že fungujú aj v noci. „V správnom konaní dostanú prevádzkovatelia pokutu, ale oni idú ďalej,“ dodala.

Viac si prečítajte tu: Bratislavskí starostovia vyslovili razantné NIE hazardným hrám

Zdroj: TASR + Dnes24.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM