Alexandra Húsková Samospráva

Prevádzkovatelia herní v Dúbravke dostali obmedzenie na otváracie časy a už sa sťažujú. Vraj sú diskriminovaní

Herne v Dúbravke dostali minulý týždeň obmedzenie v podobe všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti. Otvorené môžu byť len do 22:00 hod. Voči tomuto plošnému nariadeniu sa asociácie prevádzkovateľov ohradzujú a hovoria o diskriminácii. Vraj by sa to malo týkať iba niektorých herní.

Ilustračný obrázok k článku Prevádzkovatelia herní v Dúbravke dostali obmedzenie na otváracie časy a už sa sťažujú. Vraj sú diskriminovaní
Zdroj: TASR

Všeobecné záväzné nariadenie (VZN), ktoré v utorok (5.5.) prijali poslanci bratislavskej mestskej časti Dúbravka o obmedzení prevádzky herní do 22.00 h, je podľa asociácie prevádzkovateľov herní právne sporné.

O prijatom VZN si viac prečítajte tu: Dúbravka bude mať cez víkendy pokoj od hluku

Legislatívna úprava, ktorá vstúpi do platnosti od 1. júna, odporuje podľa nich viacerým zákonom. Mestská časť naopak tvrdí, že VZN je plne v súlade s existujúcimi právnymi predpismi.

Podľa Zákona č.369/1990 Z.z. o Obecnom zriadení platí, že obec môže prostredníctvom VZN sama určovať pravidlá času predaja v obchode a času prevádzky služieb.

„Uplatňovať plošnú reguláciu namiesto obmedzenia jednotlivých problematických prevádzok je z pohľadu zákona diskriminačné,“ uviedol hovorca Asociácie zábavy a hier a Asociácie prevádzkovateľov videohier Juraj Danielis. „Samospráva by mala preto riešiť problémy konkrétnych prevádzok,“ dodal.

Mestská časť reaguje, že oporu v zákone na reguláciu prevádzky má, odvoláva sa pritom na znenie paragrafu 7 zákona o hlavnom meste SR Bratislave. Odmieta takisto obvinenie z diskriminácie. Vysvetľuje, že VZN sa vzťahuje na všetkých podnikateľov, ktorí podnikajú v tejto oblasti v Dúbravke.

„Diskriminačné by naopak bolo, ak by sme tak, ako to navrhujú asociácie prevádzkovateľov herní, riešili individuálne jednotlivé prevádzky, to znamená, že by sme stanovili rozdielne podmienky pre všetkých podnikateľov v rámci jedného predmetu podnikateľskej činnosti,“ zdôvodnil starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Dúbravský starosta zareagoval aj na tvrdenie prevádzkovateľov herní, že nové hracie prevádzky v mestskej časti nevznikajú a preto nemá ani opodstatnenie odôvodňovať nové VZN snahou o to, aby sa nezvyšoval ich počet.

„V Dúbravke je veľa prevádzok hazardných hier. Na túto skutočnosť i na návštevníkov herní si obyvatelia často sťažujú, či už priamo na úrade, alebo pri osobnom stretnutí,“ skonštatoval Zaťovič. Zdôraznil, že zmenou chce mestská časť znížiť škodlivé pôsobenie herní.

Názor ostatných starostov si prečítajte tu: Bratislavskí starostovia vyslovili razantné NIE hazardným hrám

O počte herní si prečítajte tu: Koľko herní máme v Bratislave?

Čo hovorí na problematiku herní primátor Bratislavy sa dozviete tu: Hazardným hrám hovorí NIE aj primátor

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM