KAW Rôzne Správy

Hasiči odvolali zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov v Bratislave

Čas zvýšeného nebezpečenstva platil v Bratislavskom kraji od 18. apríla a bol vyhlásený pre dlhotrvajúce horúce počasie zvyšujúce nebezpečenstvo vzniku požiarov.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči odvolali zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov v Bratislave
3
Galéria
Zdroj: TASR

Nebezpečenstvo vzniku požiarov v prírode sa v Bratislave opäť znížilo. Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta SR Bratislavy preto ešte koncom minulého týždňa odvolal čas zvýšeného nebezpečenstva a vzniku požiarov na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme na území hlavného mesta. Informujú o tom hasiči na webovej stránke hasicisr.sk, na sociálnej sieti i prostredníctvom stránok niektorých bratislavských mestských častí. Zásady protipožiarnej bezpečnosti však treba dodržiavať naďalej.

Teplo a sucho

Čas zvýšeného nebezpečenstva platil v Bratislavskom kraji od 18. apríla a bol vyhlásený pre dlhotrvajúce horúce počasie zvyšujúce nebezpečenstvo vzniku požiarov. V danom období sa napríklad zakazuje najmä fajčiť, odhadzovať horiace či tlejúce predmety, alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru.

Taktiež vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov, alebo spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, a v ich ochrannom pásme.

V prípade porušenia zákazu môže byť právnickej osobe a podnikajúcej fyzickej osobe uložená pokuta do 16 596 eur, fyzickej osobe do 331 eur. Pokuty vymedzuje zákon o ochrane pred požiarmi.

Čas zvýšeného nebezpečenstva platí naďalej pre okres Malacky a Pezinok.

„Horľavá“ štatistika

V apríli 2020 vzniklo na území Slovenskej republiky 1 759 požiarov, ktorými bola spôsobená priama škoda na majetku vo výške 5 162 365 eur. Tieto hodnoty predstavujú v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka nárast, a to v počte požiarov o 25 percent.

Najvyšší výskyt požiarov bol zaznamenaný v stredu (290) a vo štvrtok (289). Najčastejšie horelo v čase medzi 15. – 16. hodinou (163 požiarov).

„Pokles nastal v počte usmrtených o jednu osobu a v počte zranených o 35 osôb, takže pri požiaroch v mesiaci apríl 2020 zahynuli tri osoby a desať bolo zranených. Usmrtené osoby boli vo vekovej kategórii od 15 do 60 rokov. Najviac zranených (6) evidujeme vo vekovej kategórii 15 až 60 rokov, dve osoby prekročili vekovú hranicu 60 rokov,“ uvádza Prezídium Hasičského a záchranného zboru na sociálnej sieti.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM