KAW Rôzne Správy

Mali ste v pláne opekačku? Rýchlo na ňu zabudnite!

Za posledné dni museli hasiči zasahovať pri požiaroch na viacerých miestach, pričom mnohé z nich zasiahli naše lesy.

Ilustračný obrázok k článku Mali ste v pláne opekačku? Rýchlo na ňu zabudnite!
14
Galéria
Zdroj: HaZZ

Počas veľkonočných sviatkov sa lesy v Bratislave zaplnia výletníkmi. Ak ste sa aj vy chystali na prechádzku spojenú s opekaním v prírode, rýchlo na ňu zabudnite. V lesoch a na lúkach totiž hrozí zvýšené riziko vzniku požiaru. Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) preto vyzval ľudí na väčšiu zodpovednosť pri čoraz teplejšom počasí a vyhlásil čas zvýšeného nebezpečenstva požiaru.

Opekačku odložte

Za posledné dni museli hasiči zasahovať pri požiaroch na viacerých miestach, pričom mnohé z nich zasiahli práve lesy. „S prichádzajúcim teplým a slnečným počasím vyzývame občanov, aby v prírode nezakladali otvorené ohne!,“ uvádza HaZZ na sociálnej sieti.

Hasiči ďalej upozorňujú, aby sa ľudia vyvarovali spaľovaniu suchej trávy, konárov a ostatného biologického odpadu vo svojich záhradách a dvoroch.

Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru už vyhlásilo 33 okresných riaditeľstiev HaZZ, pričom v Bratislavskom, Trenčianskom, Žilinskom a Prešovskom kraji platí zákaz v rámci celého územia kraja.

„Nerešpektovanie zákazov môže skončiť pokutou vo výške 331 eur pre fyzické osoby, pre podnikateľov sa suma môže vyšplhať až do výšky 16 596 eur,“ upozorňujú hasiči.

V lese bez cigarety

V súvislosti s vyhláseným časom zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru sa zakazuje najmä vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov, spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.

V lese tiež nemôžete fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru.

Zdroj: Facebook
Požiar na Pezinskej Babe
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM