Správy

Hasiči aj policajti sú na nohách! Vietor v Bratislave láme stromy a zastavuje autá!

Neriskujte! Ak nemusíte ísť von, zostaňte doma! Ak šoférujete, radšej na nevyhnutný čas odstavte auto na bezpečnom mieste a silný vietor prečkajte!

Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

Hasiči momentálne zasahujú pre silný vietor na viacerých miestach v Bratislave i Bratislavskom kraji. Odstraňujú najmä popadané stromy a konáre i ďalšie škody spôsobené vetrom, potvrdili z bratislavského operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Výstraha pred silným vetrom

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil pre Bratislavu a okres Pezinok výstrahu pred silným vetrom na druhý stupeň.

Verejnosť upozorňuje, že vietor v hlavnom meste a okolí môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 85 až 105 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť vetra môže dosahovať 60 až 70 kilometrov za hodinu.

V ďalších okresoch Bratislavského kraja i na ďalšom území západného Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred silným vetrom, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

„Súčasne nárazy vetra presahujú 70 kilometrov za hodinu (s maximom 90 kilometrov za hodinu). Ochladzovať sa bude aj na ostatnom území, no vzhľadom na načasovanie prechodu frontu bude pokles teploty o čosi menej výrazný,“ spresnil SHMÚ na Facebooku. V Bratislave momentálne už miestami padá dážď so snehom.

Maximálne nárazy bude podľa iMeteo.sk vietor dosahovať medzi 20:00 až 22:30 hod., kedy môžu dosahovať rýchlosť až 28 m/s.

Komplikácie na cestách

Popadané stromy komplikujú aj dopravu. Bratislavskí policajti boli vyslaní na križovatku ulíc Einsteinova – Dolnozemská, kde došlo z dôvodu silného nárazového vetra k pádu stromu na auto, informuje na Facebooku polícia. Vodička, ktorá bola v tom čase v aute, utrpela ľahké zranenia. Podľa Zelenej vlny je úsek neprejazdný. „K pádu stromu a následnému poškodeniu motorového vozidla došlo aj v druhom bratislavskom okrese, kde na jednom z parkovísk na ulici Na križovatkách padol hrubší konár na zaparkované motorové vozidlo,“ informuje polícia.

Zelená vlna na Twitteri upozorňuje aj na popadané značky na ceste: "Na výjazde z bratislavskej Petržalky smerom na Rusovce, ešte pred odbočkou na Jarovce, sú na ceste popadané plechové značky!

„Z dôvodu silného nárazového vetra došlo taktiež vo večerných hodinách k pádu stromu aj v treťom bratislavskom okrese. Ten poškodil bránu na vozovni Jurajov dvor, a tým došlo ku komplikáciám pri výjazde električiek z vozovne,“ upozorňuje polícia. Dopravný podnik Bratislava na svojom webe informuje, že pre spadnutý strom premávajú električky linky 3 v smere do Rače len po Depo Krasňany. „V úseku ‚Depo Krasňany‘ a ‚Komisárky‘ premáva obojsmerne náhradná autobusová doprava X3,“ spresnil dopravca.

Zostaňte doma!

Polícia apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby ak je to možné nevychádzali za súčasného počasia/aktuálnych poveternostných podmienok na cesty, a ak sa už v cestnej premávke nachádzajú, aby zvýšili svoju opatrnosť respektíve odstavili na nevyhnutný čas vozidlo na bezpečnom mieste, a zabránili tak škode na živote, zdraví či majetku.

Prečítajte si aj

❗AKTUÁLNE POLICAJTI V HLAVNOM MESTE A OKOLÍ MAJÚ PLNÉ RUKY PRÁCE 🖐⛔🚓👮‍♂️ V súvislosti s aktuálnou poveternostnou...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Monday, April 12, 2021
Bratislava bojuje so silným vetrom
3
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM