Tomáš Stupavský Samospráva

Hádky, obvinenia, zrušená diskusia: Hlasovanie o mestských podnikoch spravilo z mestského zastupiteľstva „cirkus“

Dnešné mestské zastupiteľstvo sa nieslo v duchu búrlivej diskusie, ktorú charakterizovali hádky, tvrdé obvinenia, škandalizovanie. Celé to zapríčinil jediný bod programu a to hlasovanie o nových šéfoch mestských podnikov.

Ilustračný obrázok k článku Hádky, obvinenia, zrušená diskusia: Hlasovanie o mestských podnikoch spravilo z mestského zastupiteľstva „cirkus“
Zdroj: TASR

Hlasovanie o zvolení nových riaditeľov mestských podnikov a personálnych zmien v štatutárnych a kontrolných orgánoch strategických spoločností s majetkovou účasťou hlavného mesta, rozdelilo zastupiteľstvo na dva tábory. Na jednej strane boli poslanci, ktorí boli spokojní ako celé výberové konanie prebiehalo a na druhej strane sa ocitli prevažne členovia Bratislavského klu­bu.

Tým sa predovšetkým nepozdávalo, že sa o mnohých dôležitých funkciách rozhodovalo v jednom bode. „Navrhujete, aby sa hlasovalo za jeden megabalík, ktorý so sebou prináša množstvo zmien, ktoré budú mať značný dopad na chod mesta,“ nechal sa počuť predseda Bratislavského klubu Ján Budaj.

Urážky a škandalizovanie

Poslanecký klub nesúhlasil s kontroverzným výberovým konaním, ktoré podľa nich malo od transparentnosti veľmi ďaleko. „Správni kandidáti určite nevyhrali. Celé výberové konanie bola jedna veľká fraška. Víťazi konania neboli vyberaní transparentne, ale politicky,“ povedal Ondrej Dostál.

Podobne reagovala aj Jarmila Tvrdá: „Vy máte tak ďaleko od transparentnosti ako ja od titulu kráľovnej krásy.“ Ján Hrčka následne navrhol celý bod z dnešného rokovania stiahnuť, no podporilo ho len 14 zo 40 prítomných poslancov.

Situácia sa vyostrila, keď došlo ku konfliktu medzi poslancami Ondrejom Krížom a spomínaným Jánom Hrčkom. Prvý menovaný označil Hrčku za eštébaka, narážal tak na kontroverznú nahrávku, ktorá sa pred niekoľkými dňami objavila na verejnosti, na ktorej bolo jemu a mestskej poslankyni (zároveň starostky Karlovej Vsi) Dane Čahojovej ponúknuté lukratívne miesto v mestskom podniku OLO a to konkrétne poradcom primátora Jánom Holešom. Viac sa o tejto kauze dočítate tu: Kde je pravda? Magistrát údajne kupoval hlasy poslancov. Nesrovnal takéto obvinenia odmieta

Nervózna výmena názorov nemala konca kraja a tak Ondrej Kríž prekvapujúco navrhol diskusiu zrušiť a následne bol tento návrh mestskými poslancami prijatý. Aj napriek tomu diskusia trvala vyše štyri hodiny.

Návrh prešiel, ľudia pískali

Po nervóznom hlasovaní napokon mestský parlament schválil nových riaditeľov štyroch mestských podnikov aj šéfov príspevkových organizácií mesta. Uznesenie podporilo 27 z 40 prítomných poslancov. Ihneď po konečnom verdikte prítomní občania poslancov vypískali.

Prečítajte si tiež: Poslanci rozhodli: 100-percentná zľava pre zdravotne ťažko postihnutých nezostane

„Prvýkrát v histórií Bratislavy, ale aj celého Slovenska, sa uskutočnil výberový proces pred zrakmi verejnosti, kedy museli všetci kandidáti zverejniť svoje plány a následne ich obhájiť vo verejnej diskusii. Samozrejme, že sme zaťali hlboko a niektoré záujmové skupiny sa nechcú zmieriť s výsledkom rokovaní, a preto ste dnes mohli byť svedkami čoho všetkého sú dotknutí poslanci schopní. Boli sme svedkami škandalizácie, kriminalizácie, osočovania, nahrávania a ja som rád, že poslanci nepodľahli tomuto tlaku a pochopili zodpovednosť, ktorú máme voči Bratislavčanom,“ povedal tesne po hlasovaní primátor Ivo Nesrovnal.

Aj napriek tomu že celý prípad má vyšetrovať Národná kriminálna agentúra a celé výberové konanie poznačila kontroverzná nahrávka a politická hra, Nesrovnal neskrýval spokojnosť a od všetkých obvinení sa dištancoval.

„Rozhodovala výberová komisia, ktorá bola zložená z 11 členov z toho 9 miest obsadili mestskí poslanci. Ja som nastavil proces, ale celý výber mali v rukách poslanci,“ doplnil Nesrovnal.

Nové mená

Novým šéfom Dopravného podniku Bratislava (DPB) by sa tak mal stať Milan Urban, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS) má viesť Zsolt Lukáč, spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Branislav Cimerman a na čelo Metro Bratislava sa má postaviť Vladimír Michálek.

Poslanci schválili kompletné vedenie spoločností i dozorných rád. V predstavenstve DPB tak bude sedieť okrem Urbana aj Martin Erdössy, Alexander Sako, Jaroslav Štrba a Pavol Kubala. Do vedenia BVS poslanci okrem Lukáča odobrili Radoslava Daniša, Rastislava Gajarského, Petra Hallona, Andreja Medeho a Milana Trstenského. V predstavenstve OLO budú sedieť okrem Cimermana aj Martina Cziganyiková, Tomáš Mikuš, Július Papán a Rudolf Slezák. Predstavenstvo v spoločnosti Metro Bratislava budú tvoriť okrem Micháleka aj Želmíra Greifová, Juraj Šterbatý a Ildikó Virágová.

Prečítajte si tiež: Výsledky auditu v OLO a DPB nemožno utajovať, je to nezákonné, tvrdí skupina poslancov za Bratislavský klub

Zdroj: Dnes24.sk/TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM