Alexandra Húsková Rôzne

Frankovka modrá patrí medzi najlepšie slovenské vína - zhodujú sa vinári na Festivale Frankovky

Festival Frankovky prebieha počas Korunovačných slávností na Primaciálnom námestí. Za 2€ depozit dostanete pohár a môžete degustovať. Nájdete tu vinárov najmä z Rače, keďže práve Frankovka z tejto oblasti bola obľúbeným nápojom Márie Terézie. Opýtali sme sa vinárov, v čom je frankovka výnimočná.

Ilustračný obrázok k článku Frankovka modrá patrí medzi najlepšie slovenské vína - zhodujú sa vinári na Festivale Frankovky
Zdroj: Dnes24.sk

Račianska Frankovka je špecifická v chuti od ostatných Frankoviek. Je to údajne dané zložením račianskej zeme, v ktorej nie je vápenec. Tvorí ju veľký obsah žuly a iných hornín. Vinič sa rodí v najhlbších podložiach.

Prečítajte si aj: Račiansku Frankovku modrú popíjala už Mária Terézia. Vy ju môžte degustovať na Festivale Frankovky

Rudolf Rakyta pochádza z Rače. „Ponúkame Frankovku, Rizlinky, Chardonay, Veltlín,“ hovorí. Pri vinohrade vyrastal, vinárstvo je ich rodinná, niekoľko generačná tradícia. Verí, že tradíciu preberú aj jeho deti. „Frankovka modrá je jedno z najlepších vín, pre jej vôňu, farbu aj buket,“ usmieva sa sympatický vinár.

Šestnásťročný nadšenec vinárstva

Vinárska rodina Lednárová má nádejného pokračovateľa. Róbert má len šestnásť rokov. Už ako malý škôlkar pomáhal vo vinohrade. Je to jeho srdcová záležitosť, popri starých rodičoch sa učí pracovať s viničom. „Veľmi ma to baví a prácu vo vinohrade si užívam. Rád sa zúčastňujem na vínnych cestách, ale aj na akciách ako je tento festival,“ rozpráva nadšený mladý vinár. Pochádza zo starej račianskej vinárskej rodiny. Vlastnia okolo 80 árov viníc. Pra-pradedo bol richtárom Rače a kedysi mali vinohradov viac, po revolúcii sa im však nie všetky vrátili.

Róbertova mama Ľubica Virsíková, rodená Lednárová, preferuje Veltlín a za rodinný poklad považuje Hron. Je to nová odroda, ktorej štepy vysadili pred štyrmi rokmi. „Patrí medzi takzvané novošľachtence, ktoré boli vyšľachtené známou šľachtiteľkou vína, Dorotou Pospíšilovou a sú prispôsobené našim podmienkam,“ vysvetľuje Ľubica.

Statočné vína

Eva Vladárová z Vinárstva Vladár sa s manželom venuje viniciam tridsaťdva rokov. „Naše vína volám statočné. Robíme to s láskou a poctivo,“ hovorí pani Vladárová. „Práca s vínom vás musí baviť, nedá sa to robiť len pre peniaze,“ dopĺňa s úsmevom. Manželovi s prácou pomáha starší syn, ktorého vinárstvo tiež chytilo za srdce.

Karol Švec sa venuje vinárstvu od roku 1997. S vínom začal sám, v rodine sa vinárstvu nikto predtým nevenoval. Najradšej má Frankovku a Rizlink. „Naše vína sú špeciálne tým, že hrozno je až do vína spracovávané bez chémie – okrem síry, ktorá tam musí byť," hovorí Karol Švec.

Juraj Krajčírovič tiež pochádza z Rače. Jeho rodina patrí medzi najstaršie vinárske rodiny v oblasti. Vinárstvom sa u Krajčírovičovcov zaoberali približne od roku 1760. Špecializujú sa na výber z hrozna, neskorý a bobuľový zber.

Prečítajte si aj: Niečo pre milovníkov vína! Na Korunovačných slávnostiach v Bratislave potečie z fontány frankovka

Celkovo však vinári veria, že tento rok bude lepší ako minulý, ktorý bol príliš mokrý a vinári mali problém s rôznymi hubovitými chorobami na viničoch. Ako sa pre Bratislava24.sk vyjadril Juraj Krajčírovič: „Keď je dobré počasie pre hubárov, vinárom sa až tak nedarí.“

Vinári, ktorí majú vinice v tesnej blízkosti lesov sa sťažujú na premnožené srnky, ktoré im objedaním zelených výhonkov viniče ničia a spôsobujú veľké problémy.

Festival Frankovky na Korunovačných slávnostiach
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM