Alexandra Húsková Kultúra

Račiansku Frankovku modrú popíjala už Mária Terézia. Vy ju môžte degustovať na Festivale Frankovky

11. ročník Festivalu frankovky je jedným z podujatí bratislavskej samosprávy, ktorým sa snaží oživiť bohaté vinohradnícke a vinárske tradície tohto regiónu. Počas festivalu budú mať Bratislavčania jedinečnú možnosť degustovať typickú frankovku modrú od známych bratislavských vinárov.

Ilustračný obrázok k článku Račiansku Frankovku modrú popíjala už Mária Terézia. Vy ju môžte degustovať na Festivale Frankovky
Zdroj: TASR

Hlavné mesto chce týmto sviatkom posilňovať historické povedomie Bratislavčanov k vlastným tradíciám a spolupatričnosť Bratislavy s Malokarpatským vinárskym regiónom a propagovať prácu podnikateľov v oblasti vinárstva.

Frankovku budú prezentovať vinári najmä z Rače: Dušan Žitný, Rudo Rakyta, Ivan Holík, Karol Švec, Karol Križanovič, Jozef Ščibrány, František Krajčírovič, Ľubica Lednárová, Michal Kollár, Miloš Máťuš, a Villa Víno Rača, ako aj zástupcovia z Vinohradov z mestskej časti Nové Mesto Juraj Vladár a PD Vinohrady a taktiež aj PD Vajnory.

Okrem samotnej frankovky, ktorú si bude možné u jednotlivých vinárov aj zakúpiť, nebudú chýbať tradičné pochutiny k vínu – syry, pagáče či štrúdle, typické pre náš región.

Po zapožičaní skleneného pohára za zálohu budú môcť návštevníci degustovať od jednotlivých vinárov Frankovku modrú v rôznych variantách ročníkov a prívlastkov, jednak červenú aj ružovú.

Frankovka modrá a Mária Terézia

Festival frankovky modrej je súčasťou Korunovačných slávností – táto odroda patrila medzi obľúbené nápoje Márie Terézie. Najmä s ňou totiž súvisí táto novodobá bratislavská tradícia. Práve kráľovná Mária Terézia totiž Frankovku modrú z Rače povýšila medzi ušľachtilé vína, vhodné na cisársky stôl.

Festival frankovky modrej bude samotnej korunovácii predchádzať – slávnostne ho otvorí primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal už v piatok 26. júna o 18-tej hodine na Primaciálnom námestí v Bratislave.

Korunovačné slávnosti sú s Festivalom frankovky prepojené aj cez dávny zvyk, kedy sa počas korunovácií plnili bratislavské fontány kvalitným vínom.

Viac sa dozviete aj tu: Niečo pre milovníkov vína! Na Korunovačných slávnostiach v Bratislave potečie z fontány frankovka

Cieľom organizátorov je podporiť bratislavských vinárov a odprezentovať vinárske a vinohradnícke tradície v Malokarpatskom regióne v rámci Korunovačných slávností.

Chcú dostať do povedomia verejnosti nielen to, že bratislavské vína sú vynikajúce, ale tiež, že frankovka modrá má výrazné zdravotné účinky.

Slávny slovenský polyhistor a vedec Matej Bel v roku 1720 napísal: „…toto víno patrí medzi najlahodnejšie lahôdky a pije sa s nádejou na uzdravenie…“.

Vyberte si z bohatého programu: Prinášame vám kompletný program Korunovačných slávností

Prečítajte si aj: Korunovačné slávnosti nás čakajú už tento víkend. Na trón sa posadí Karol VI.

Termín: 26.6.2015 18:00 – 28.6.2015

Miesto: Primaciálne námestie

Zdroj:bratisla­va.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM