Rôzne

FOTO: Viac ako polovica sochárskej výzdoby atiky Primaciálneho paláca je obnovená

Reštaurovanie sochárskej výzdoby atiky Primaciálneho paláca bolo nevyhnutné z dôvodu havarijného stavu sochárskej výzdoby.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Viac ako polovica sochárskej výzdoby atiky Primaciálneho paláca je obnovená
5
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Tohtoročná časť obnovy a reštaurovania atiky Primaciálneho paláca a jej sochárskej výzdoby bola ukončená. Práce na náročnej pamiatkovej obnove budú pokračovať na jar budúceho roka. Bratislava24.sk o tom informoval hovorca Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy Peter Bubla.

Reštaurovanie atiky

Výzdoba atiky je reštaurovaná pod vedením akademického sochára Ľubomíra Saba v súlade s rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu. Reštaurovanie sochárskej výzdoby atiky Primaciálneho paláca vrátane balustrády bolo nevyhnutné z dôvodu havarijného stavu sochárskej výzdoby národnej kultúrnej pamiatky.

Aktuálne reštaurátorské práce zamerané na reštaurovanie historických sôch na atike Primaciálneho paláca sa začali 6. marca 2019. Spôsob a rozsah prác pamiatkovej obnovy určil reštaurátorský výskum z roku 2016.

V roku 2018 boli vysúťažené práce a následne začiatkom novembra 2018 bola zazmluvnená obnova a reštaurovanie atiky Primaciálneho paláca a jej sochárskej výzdoby v trvaní 30 mesiacov a v hodnote približne 540-tisíc eur. Na reštaurovanie sochárskej výzdoby získalo mesto aj grant Nadácie VÚB vo výške 50-tisíc eur.

Atika Primaciálneho paláca

Alegorické sochy v atikovej časti priečelia sú súčasťou výzdoby Primaciálneho paláca. Vznikli v čase výstavby paláca v rokoch 1779 – 1780 a ich autormi boli sochári J. Kogler a F. Prokop. K výzdobe atiky patria aj štyri dekoratívne vázy, vytvorené J. A. Messerschmidtom a veľký erb kardinála Batthyanyiho so železným kardinálskym klobúkom.

Sochy boli v 20. storočí viackrát reštaurované. Prvá obnova sa realizovala po roku 1903, keď mesto získalo budovu paláca do svojho majetku. Ďalšia obnova sa uskutočnila počas prvej republiky, tá však nemala charakter reštaurovania. V roku 1969 výzdobu atiky obnovil sochár Jozef Pospíšil a posledné reštaurovanie sa uskutočnilo v rokoch 1989 – 1990. Od poslednej obnovy ubehlo už takmer 30 rokov a tento čas zanechal viditeľné stopy nielen na kamennej hmote sôch, ale aj na ich tiahlovom ukotvení.

Záchrana originálu

Predmetom súčasnej náročnej opravy atiky je reštaurovanie súsošia kombináciou konzervačnej a rekonštrukčnej metódy. Cieľom je fyzická záchrana originálu a maximálne možné zachovanie autentickej hmotnej a pamiatkovej podstaty. Záchranné opatrenia si vyžiadal predovšetkým značne narušený technický stav. Cieľom sanácie a reštaurovania bola aj obnova tohto kvalitného výtvarného a architektonicko-sochárskeho diela, ktoré významne dotvára mestské prostredie.

V prvej etape reštaurovania atiky, ktorá prebiehala od marca 2019 do konca októbra 2019, bola zrealizovaná severovýchodná časť sochárskej výzdoby atiky: polovica kamenej atikovej balustrády, dve kamenné Vázy, prvé súsošie – Alegória štúdia a vzdelania, druhá socha – Alegória múdrosti, tretia socha – Alegória skromnosti a erb prímasa – arcibiskupský erb.

Na jar 2020, akonáhle to dovolí počasie, bude opäť postavené lešenie a reštaurátorské práce budú pokračovať. Predpokladaný termín odovzdania celého zreštaurovaného diela je september 2020. Súčasťou odovzdaných prác bude aj záverečná reštaurátorská správa obsahujúca podrobné zdokumentovanie celého priebehu reštaurovania.

Obnova a reštaurovanie atiky Primaciálneho paláca
5
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM