Rôzne

FOTO: Bratislava obnovuje atiku Primaciálneho paláca a jej sochársku výzdobu

Ide o náročnú opravu, ktorej predmetom je reštaurovanie súsošia kombináciou konzervačnej a rekonštrukčnej metódy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bratislava obnovuje atiku Primaciálneho paláca a jej sochársku výzdobu
8
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Hlavné mesto začalo s obnovou a reštaurovaním atiky a jej sochárskej výzdoby na Primaciálnom paláci. Dôvodom je obnova a zachovanie tejto národnej kultúrnej pamiatky. Bratislava24.sk informoval Peter Bubla, hovorca Magistráru hlavného mesta SR Bratislavy.

Obnova atiky

Sochárska výzdoba atiky bude reštaurovaná pod vedením akademického sochára Ľubomíra Saba v súlade s rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu.

Prípravné práce zamerané na reštaurovanie historických sôch, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou, sa začali 6. marca. Postup prác je rozdelený na 4 etapy. V prvej sa konsolidujú a lokálne stabilizujú najviac degradované časti, v druhej demontujú všetky uvoľnené časti kameňa, v tretej sa celkovo očistia povrchy sochárskej výzdoby a v poslednej, štvrtej etape sa dotvoria poškodené i chýbajúce časti plastickej výzdoby. Taktiež sa farebne zjednotí a zakonzervuje.

Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Náročná oprava

Spôsob a rozsah prác určil reštaurátorský výskum z roku 2016. V roku 2018 boli vysúťažené práce a následne (5. 11. 2018) uzatvorená zmluva na obnovu a reštaurovanie atiky Primaciálneho paláca a jej sochárskej výzdoby v trvaní 30 mesiacov a v hodnote 539 796,20 eur. Od Nadácie VÚB získalo mesto grant na reštaurovanie sochárskej výzdoby vo výške 50 000 eur, z čoho bude časť nákladov na obnovu refinancovaná.

Ide o náročnú opravu, ktorej predmetom je reštaurovanie súsošia kombináciou konzervačnej a rekonštrukčnej metódy. Cieľom je fyzická záchrana originálu a maximálne možné zachovanie autentickej hmotnej a pamiatkovej podstaty.

Alegorické sochy v atikovej časti priečelia sú súčasťou výzdoby Primaciálneho paláca. Vznikli v čase výstavby paláca v rokoch 1779 – 1780 a ich autormi boli sochári J. Kogler a F. Prokop. K výzdobe atiky patria aj štyri dekoratívne vázy, vytvorené J. A. Messerschmidtom a veľký erb kardinála Batthyanyiho so železným kardinálskym klobúkom.

Sochárska výzdoba

Sochy boli v 20. storočí viackrát reštaurované. Prvá obnova sa realizovala po roku 1903, keď mesto získalo budovu do svojho majetku. Ďalšia obnova sa uskutočnila počas prvej republiky, tá však nemala charakter reštaurovania. V roku 1969 výzdobu atiky obnovil sochár Jozef Pospíšil a posledné reštaurovanie sa konalo v rokoch 1989 – 1990. Od poslednej obnovy ubehlo už takmer 30 rokov a tento čas zanechal viditeľné stopy nielen na kamennej hmote sôch, ale aj na ich tiahlovom ukotvení.

Záchranné opatrenia si vyžiadal predovšetkým značne narušený technický stav. Cieľom je aj obnova tohto kvalitného výtvarného a architektonicko-sochárskeho diela, ktoré významne dotvára mestské prostredie.

Bratislava obnovuje atiku Primaciálneho paláca a jej sochársku výzdobu
8
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM