Rôzne

FOTO: V lamačskom Tescu čakali na zákazníkov prázdne regály

Ovocie, zelenina, kakao, káva, čaj, víno, pivo či oblečenie z bavlny. To všetko sa raz môže stať luxusom, ktorý si bude môcť dovoliť len málokto.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V lamačskom Tescu čakali na zákazníkov prázdne regály
8
Galéria
Zdroj: MŽP SR

Ako by vyzeral svet bez hmyzu? Ľuďom, ktorí trpia entomofóbiou, teda strachom z hmyzu, sa táto predstava páčiť môže. Ale! Nebyť týchto drobných stvorení, predajné pulty by zívali prázdnotou.

V obchodoch by chýbalo ovocie, zelenina, koreniny, oleje, ovocné šťavy, džúsy, kakao, všetky výrobky s cukrom, kvalitné mäso, mak, káva, čaj, horčica, víno, pivo, medové produkty, oblečenie z bavlny či výrobky z kaučuku.

Svet bez opeľovačov

Zákazníci lamačského Tesca si mohli na vlastnej koži vyskúšať, ako by vyzeral svet bez včielok a motýľov. Presnejšie, ako by vyzerali naše nákupy. Po príchode do hypermarketu na nich miesto potravín, ktoré tvoria veľkú časť nášho jedálnička, čakali prázdne regály. Ministerstvo životného prostredia takto chcelo poukázať na význam opeľovačov pre produkciu potravín.

Ak nebudú opeľovače, nebude potrava a potom ani život.

„Žiadny zodpovedný obchodník sa nehrdí prázdnymi regálmi. No v tomto prípade sme urobili výnimku. Keďže opeľovače významne prispievajú k udržaniu ekologickej rovnováhy, a teda aj k dostupnosti kvalitných potravín a k zdraviu obyvateľstva, rozhodli sme sa podporiť iniciatívu ministerstva životného prostredia a ukázať aj našim zákazníkom ich význam v prírode. Raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť. Preto sme sa v jednom z našich najväčších hypermarketov v Bratislave rozhodli symbolicky ilustrovať situáciu, ako by vyzeral obchod a ponuka pre zákazníkov, keby vymizli včely, motýle a iné opeľovače,“ podotkol Martin Kuruc, výkonný riaditeľ spoločnosti Tesco Stores SR.

Hmyz v ohrození

Opeľovače sú neoddeliteľnou súčasťou zdravých ekosystémov, majú významnú úlohu pre udržateľné poľnohospodárstvo a výrobu potravín. Voľne žijúce a domestikované opeľovače zároveň prispievajú aj k ochrane biodiverzity, teda prírodnej rozmanitosti. Tým významne pomáhajú k zdravému životnému prostrediu a k zdraviu obyvateľstva.

V Európe je ohrozených až 40 percent včiel a 30 percent motýľov. Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos pri príležitosti pripomienky Medzinárodného dňa biodiverzity (22. máj) uviedol, že na zachovanie biodiverzity bola vyhlásená výzva za 22 miliónov eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

„Populácia včiel a motýľov, ktoré patria ku kľúčovým opeľovačom, je ohrozená. Konkrétne je v Európe ohrozených až 40 percent včiel a 30 percent motýľov. A Slovensko nie je výnimkou. Na druhej strane takmer až 75 percent plodín závisí práve na opeľovačoch. Tam, kde klesá populácia opeľovačov, plodiny dosahujú menší rast a vykazujú horšiu stabilitu,“ uviedol Sólymos.

Prázdne regály v Tescu
8
Galéria
Zdroj: MŽP SR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM