Rôzne

FOTO: Pozrite si zimné radovánky Bratislavčanov na unikátnych retro záberoch

Pozrite sa na unikátne zimné zábery zo sídlisk, Kamzíka, či Koliby - niektoré sú staré aj viac ako 50. rokov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pozrite si zimné radovánky Bratislavčanov na unikátnych retro záberoch
16
Galéria
Zdroj: TASR

Zimy v minulom storočí boli tuhé a bohaté na snehovú nádielku. Dnes už lyžiarov za panelákom tak často nevidíme a rovnako tak ľadové plochy na sídlisku. Pozrite sa na unikátne zimné zábery zo sídlisk, Kamzíka, či Koliby – niektoré sú staré aj viac ako 50. rokov.

Zábava v snehových závejoch

„Deti v hlavnom meste Slovenska v Bratislave nemajú toľko možností k pestovaniu lyžiarskeho športu ako ich vrstovníci v podhorských a horských oblastiach. Napriek tomu využívajú to, čo majú k dispozícii. Prvé kroky začínajúcich malých lyžiarov vedú na kopčeky na sídliskách, ktorú sú síce kratučké a plytké, ale pre začiatky postačujúce,“ uvádza popis k fotografii detských lyžiarov medzi panelákmi.

Korčuľovanie patrilo medzi obľúbené športy. V našej fotogalérii nájdete zábery zo zimného štadióna z októbra roku 1955, kedy bol štadión už zrána zaplnený. Mnohí si môžeme pri fotografiách zaspomínať na korčuľovanie na plochách medzi panelákmi, či jazerách.

Obľúbeným miestom Bratislavčanov bola a isto aj zostane Koliba. Na záberoch môžete vidieť aj preplnenú lúku na Kolibe, kde prvý sneh, ktorý napadol v januári roku 1960 prilákal tisícky „malých i dospelých občanov, ktorí sa nevedeli nasýtiť radosti z prvého bieleho poprašku. Najživšie bolo na Kráľovej lúke v Lesnom parku na Kamzíku, kde plným dúškom užívali biele opojenie sánkari i lyžiari,“ uvádzajú vtedajšie popisy fotografií.

Zimné radovánky v Bratislave na unikátnych retro fotkách
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM