Rôzne

FOTO: Nový umelý ostrovček na Štrkovci bude snímať webkamera

V septembri vyhlásil ružinovský miestny úrad verejné obstarávanie na výrobu a osadenie ostrovčeka. Dnes už je na vode jazera Štrkovec.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nový umelý ostrovček na Štrkovci bude snímať webkamera
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Ružinov

V týchto dňoch vyrástol na Štrkoveckom jazere nový umelý ostrovček pre hniezdenie vtáctva na vode. Nahradil poškodený ostrovček z roku 1998.

Nový ostrovček

„Štrkovecké jazero je jedným z najkrajších miest v Ružinove. Dúfame, že ostrovček vydrží najmenej ďalších 20 rokov. Aby nedochádzalo k vandalizmu, uvažujeme nad osadením webkamery. Tá bude okolie ostrovčeka nielen monitorovať, ale umožní Ružinovčanom cez internet nahliadnuť, čo sa na Štrkoveckom jazere práve deje,“ uviedol pri osádzaní ostrovčeka starosta Ružinova Dušan Pekár.

Nový ostrovček je lanami uchytený o brehy jazera, aby nedošlo k odtrhnutiu od dna jazera. To by mohlo ostrovček závažne poškodiť, ako jeho predchodcu. Nosnosť ostrovčeka je minimálne jedna tona. Jeho základom je oceľová konštrukcia, podlaha z oceľových roštov a plaváky. Povrch ostrovčeka pokrýva geotextília, naň je osadená živá vŕba a hniezdo, pričom zeminou sa vytvoril povrch a zasiala sa na ňom tráva.

Cena výroby a osadenia ostrovčeka nepresiahla 7 500 eur s DPH.

Revitalizáciou Štrkoveckého jazera bolo jazero upravené ako prírodný biotop, ktorého súčasťou je aj uspôsobený ostrovček na hniezdenie migrujúceho vtáctva. Jazero je domovom pre rôzne druhy fauny. Stálymi druhmi sú labuť hrbozobá, kačica divá, chochlačka vrkočatá a čajka smejivá, v zime je častá lyska čierna.

Umelý ostrovček pre hniezdenie vtáctva na Štrkovci
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Ružinov
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM