Rôzne Správy

Monumentálna Gottwaldova socha. Na terajšom Námestí slobody ju prácne rozoberali dva roky

Súsošie bolo také obrovské, že sa nedalo kompletne odstrániť a premiestniť. Preto oddelili hlavy a tie previezli do depozitu.

Ilustračný obrázok k článku Monumentálna Gottwaldova socha. Na terajšom Námestí slobody ju prácne rozoberali dva roky
5
Galéria
Zdroj: TASR

Počas socializmu sa vládnuca moc snažila propagovať svoju ideológiu aj pomocou výtvarného umenia. Svedectvom tých čias sú sochy, ktoré dnes nájdete rozobraté alebo v celku v depozitoch galérií.

Gottwaldov pamätník, ktorý kedysi zdobil dnešné Námestie slobody medzi nich nepatrí. Súsošie bolo také obrovské, že sa nedalo kompletne odstrániť a premiestniť. Preto oddelili hlavy a tie previezli do depozitu. Pri odstraňovaní sôch sa niektoré časti rozbili, iné zas využili v škole študenti výtvarného umenia.

Pocta robotníckemu prezidentovi

Koncom 70. rokov minulého storočia Mestská správa komunikácií investovala do pretvorenia námestia a jeho pôvodná zelená podoba ustupovala betónu. Aj keď niekoľko metrov štvorcových trávnikov zachovali, už to nebola zelená lúka ani prašný priestor na parkovanie ako predtým.

Polkruhové chodníky sa sústreďovali okolo najväčšej fontány Družba a, samozrejme, viedli k idolu tých čias, robotníckemu prezidentovi Klementovi Gottwaldovi. Mohutné betónové súsošie s komunistickým funkcionárom v popredí na námestí postavili v roku 1980.

Námestie slobody predtým i potom

Názov priestoru nedali až porevolučné časy. Námestie slobody sa takto volalo až do roku 1948. Bolo najväčšou plochou v meste, na ktorej sa občas usídlili cirkusanti alebo kolotoče. Na jeseň si tam deti púšťali šarkanov.

Po druhej svetovej vojne zbúrali niekoľko okolitých rodinných domov a v roku 1950 tu postavili veľkú budovu pošty a ústavy Slovenskej technickej univerzity. O osem rokov neskôr na spodnej časti námestia vyrástla Strojnícka fakulta STU. Priestor sa využíval aj ako parkovisko.

Ak zájdeme ešte ďalej do histórie, na mieste Námestia slobody bola kniežacia lúka pred letným arcibiskupským palácom. Bratislavčania ju odjakživa volali „Firšnál.“

Fontána Družba na Námestí Slobody
5
Galéria
Zdroj: TASR

Tiché svedectvo doby

Námestia by veru vedeli rozprávať. Každé má svoj príbeh a takmer na každom vládnuci režim vymenil sochy a busty jeho popredných predstaviteľov.

Počas zmien režimov a vlád sa takto svojho pobytu na „výslní“ musela vzdať socha Lenina na terajšom Jakubovom a bývalom Leninovom námestí či pomník komunistického poslanca Federálneho zhromaždenia Júliusa Nagya z Odborárskeho námestia. Stalinovu sochu na Námestí SNP zas nahradil pamätník oslavujúci povstanie.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM