Kultúra

FOTO: Medzinárodný filmový festival Bratislava ponúkne bohatý výber filmov za účasti ich tvorcov a hercov

Festival predstaví filmy uznávaných tvorcov ako Steve McQueen, Julian Schnabel, Vitalij Manskij či Claire Danesová.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Medzinárodný filmový festival Bratislava ponúkne bohatý výber filmov za účasti ich tvorcov a hercov
7
Galéria
Zdroj: Bratislava IFF

V Bratislave sa dnes (29. novembra) začína 20. ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava. Projekcie sa konajú v kinách Lumiére a Mladosť.

Zvučné mená

„Po minuloročnom úspechu festival predstaví časť svojho programu aj v troch mimobratislavských kinách,“ informovala PR manažérka Marianna Miklová. Niekoľko projekcií sa tak uskutoční aj v Malackách (kino Záhoran), Trenčíne (Artkino Metro) a Modre (kino Mier).

Festival predstaví filmy uznávaných tvorcov ako Steve McQueen, Julian Schnabel, Vitalij Manskij či Claire Danesová v hlavných úlohách s oceňovanými hercami ako Willem Dafoe, Robert Redford, Mads Mikkelsen alebo Martin Huba. V programe nechýbajú debuty doteraz málo známych autorov a aktuálna študentská tvorba, ktorú priblíži výber filmov z Vysokej školy múzických umení (VŠMU).

Charitatívny rozmer

Tento rok má bratislavský festival aj charitatívny rozmer. Výťažok z premietania novej rozprávky slovenských animátoriek Kataríny Kerekesovej a Ivany Šebestovej Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla poputuje Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Projekcia sa uskutoční 2. decembra o 13:30 hod. v kine Mladosť.

Nosným pilierom festivalu je opäť súťaž prvých a druhých hraných filmov režisérov. Figuruje v nej napríklad druhý film amerického režiséra Li Chenga José, za ktorý získal ocenenie Queer Lion na benátskom festivale.

V snímke predstavuje mladého geja hľadajúceho lásku a emocionálne naplnenie v prostredí jednej z najchudobnejších a najnebezpečnejších krajín sveta Guatemale, v ktorej režisér dva roky žil. S Li Chengom sa už diváci MFF Bratislava stretli v roku 2014, keď prišiel osobne uviesť svoj celovečerný hraný debut Jozueho strom.

Masaryk aj van Gogh

Lákadlom pre festivalových návštevníkov môže byť biografický film amerického režiséra Juliana Schnabela Pri bráne večnosti, ktorý je pohľadom na posledné temné roky života maliara Vincenta van Gogha. Hlavnú postavu stvárňuje Willem Dafoe, ktorý si za dôveryhodne zahranú rolu umelca s náročnými psychickými problémami na festivale v Benátkach prebral cenu za najlepší mužský herecký výkon. Tešiť sa však môžu aj fanúšikovia Mathieua Almarica, Ruperta Frienda, Oscara Isaaca či Luisa Garrela.

V sekcii českých a slovenských filmov festival uvedie aj komornú snímku Hovory s TGM (režisér Jakub Červenka). Historický dlhometrážny film vychádza z rovnomennej knihy Karla Čapka, v ktorej predstavil život prvého československého prezidenta, jeho politické, náboženské a filozofické názory. Hlavných úloh sa zhostili Martin Huba a Jan Budař. Slovenskú premiéru svojho filmu Všetko bude, ktorý bude budúci rok reprezentovať ČR v súťaži o Oscara, osobne v Bratislave uvedie režisér Olmo Omerzu.

Prednášky a diskusie

Pre filmových profesionálov festival pripravil v spolupráci so Slovenskou filmovou agentúrou (SFA) panel prednášok a diskusií na tému Green Screen – ekologizácia audiovizuálneho priemyslu. Verejnosti majú priniesť informácie o možnostiach zmien v oblasti audiovizuálneho priemyslu a motivovať filmových tvorcov k zavedeniu ekologických postupov do produkcie audiovizuálnych di­el.

„Prednášať bude Tim Wagendorp, koordinátor trvalej udržateľnosti Flámskeho audiovizuálneho fondu. Okrem neho sa návštevníci môžu stretnúť aj s Pavlom Ballom, zoológom z TANAP-u, ktorý odprezentuje tému Komu patrí obloha v Tatrách?“ avizuje Miklová sprievodný program, v rámci ktorého zaznie aj prednáška o využití dronov na filmové účely.

Festival potrvá do 2. decembra.

Medzinárodný filmový festival Bratislava
7
Galéria
Zdroj: Bratislava IFF
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM