Rôzne Správy

FOTO: Hladina Dunaja je v týchto dňoch poriadne nízka. Aký je dôvod?

Voda už pomaly stúpa, ešte stále sa však môžete prejsť po odhalených dunajských plážach.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Hladina Dunaja je v týchto dňoch poriadne nízka. Aký je dôvod?
7
Galéria

V Bratislave je priemerná hladina o zhruba 2 metre nižšia ako je obvyklý stav.

Vodohospodári opravujú poškodenú hrádzu na Dunaji, preto sa musela dočasné znížiť hladina rieky. Začali ešte minulý týždeň – v noci z nedele na pondelok (26. – 27. 9.). Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák, ktorý v tejto súvislosti upozornil aj na dopravné obmedzenia na vodnej hladine.

Zastavená doprava

Plavba na vodnej ceste Dunaj je preto od utorka (28. 9.) zastavená. Hladina sa mala postupne zvyšovať od piatka 1. októbra, ešte aj v týchto dňoch je však dosť nízka. Bežná prevádzková hladina sa má dosiahnuť v závislosti od hydrologickej situácie na Dunaji v priebehu ďalších troch až siedmich dní.

Nízka hladina

Zníženie hladiny Dunaja bolo nevyhnutné pre poškodenia asfaltobetónového tesnenia svahu prívodného kanála na dvoch lokalitách, ktoré odhalili zamestnanci SVP a Vodohospodárskej výstavby (VV) počas nedávneho zníženia hladiny. Odvtedy stav monitorovali. K poškodeniam došlo nárazom nezistených plavidiel.

Zníženú hladinu využijú pracovníci prevádzky a technicko-bezpečnostného dohľadu aj na kontrolu a údržbu objektov Vodného diela Gabčíkovo.

Ministerstvo životného prostredia, pod ktoré patria aj vodohospodárske podniky, avizovalo verejnosti zníženie hladiny Dunaja vopred, aby sa nezopakovala situácia zo začiatku augusta, kedy ľudí zaskočil masívny úhyn rakov a rýb. Informoval o tom portál Imeteo.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Oprava asfaltovo betónového tesnenia hrádze, znížená hladina Dunaja
7
Galéria
Zdroj: SVP
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM