Rôzne Správy

Jar naplno prepukla aj v hlavnom meste: Bratislavské fontány opäť ožijú!

Už koncom marca boli ako prvé spustené fontány na Hviezdoslavovom námestí pred budovou SND a na Hlavnom námestí. Ďalšie fontány ožijú už zajtra.

Ilustračný obrázok k článku Jar naplno prepukla aj v hlavnom meste: Bratislavské fontány opäť ožijú!
21
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavčania sa už môžu tešiť na osvieženie, ktoré budú počas celého leta ponúkať mestské fontány a pitné fontánky. Hlavné mesto v tomto roku spustí 38 fontán a 10 pitných fontánok.

Dve fontány už striekajú

Koncom marca boli ako prvé spustené v centre mesta fontána Ganymedova na Hviezdoslavovom námestí pred budovou SND a Rolandova (Maximiliánova) fontána na Hlavnom námestí. Ďalšie fontány budú spustené od zajtra (20. apríla) v rámci obľúbeného podujatia Bratislavské mestské dni. Bratislava24.sk informovala hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer.

„Leto sa v Bratislave pomaly blíži a Bratislavčania sa aj tento rok môžu tešiť na osvieženie, ktoré im poskytnú takmer všetky naše mestské fontány a pitné fontánky. Od zajtra, 20. apríla, postupne spúšťame mestské fontány a pitné fontánky, ktoré budú v prevádzke približne do konca septembra,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Ich odzimovanie prebiehalo od marca 2018, pričom v rámci prípravy fontán na prevádzku bolo nutné vykonať revíziu elektrickej inštalácie, zabezpečiť nátery bazénov a vykonať všetky opravy nutné k začatiu prevádzky fontán. Okrem iného prečistiť odpadové potrubia, namontovať čerpadlá, prekontrolovať tesnosť a funkčnosť potrubí, armatúr a technológie.

Postupne budú spustené pitné fontánky, ktoré sa nachádzajú na Námestí SNP, Župnom námestí, Hlavnom námestí, na Hviezdoslavovom námestí (tam sú dve pitné fontánky), na Panskej ulici, Michalskej ulici, Zelenej ulici, Bielej ulici, v letnej čitárni u Červeného raka, na druhom nádvorí Primaciálneho paláca či pitná fontánka Putto s rybou na Bielej ulici. Dlhodobo nefunkčná je pitná fontánka Palugyayova studňa na Zelenej ulici, ktorá slúži ako okrasný prvok.

Obnovia ďalšie fontány

Mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (GIB), ktorá sa stará o fontány a pitné fontánky, zabezpečuje postupne aj ich obnovu či opravu. Len počas minulého roka obnovila 9 fontán v rôznych mestských častiach, ktoré sú v plnej prevádzke.

Podľa riaditeľa organizácie Vladimíra Gašperáka sa aj tento rok budú obnovovať a opravovať mestské fontány, medzi nimi napríklad fontána Hríby na Karloveskej ulici, fontána Plastika s raketou na Kvačalovej ulici, fontána Marína na Šafarikovom námestí či fontány v parčíku pred Justičným palácom.

GIB zabezpečuje údržbu a prevádzku celkovo 55 zariadení z toho 41 fontán, 11 pitných fontánok a 3 studní. Ročná spotreba vody vo všetkých mestských fontánach je cca 15 000 m³.

Spustenie bratislavských fontán
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM