Rôzne Správy

FOTO: Dunaj a Morava klesajú. Hrozí však, že Bratislavu "zožerú" záplavové KOMÁRE

Magistrát je v pohotovosti, snaží sa minimalizovať kalamitné liahnutie nepríjemného dotieravého hmyzu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dunaj a Morava klesajú. Hrozí však, že Bratislavu "zožerú" záplavové KOMÁRE
10
Galéria

Hladiny riek Dunaja a Moravy v Bratislave, po kulminácii v noci z pondelka na utorok, postupne klesajú. Popod hrad Devín sa už dá prejsť bez problémov, prejazdný je tiež cyklochodník medzi Devínskou Novou Vsou a Devínom. Výšku hladiny, ktorá sa vyšplhala poriadne vysoko, už pripomína iba blato a zašpinené kmene stromov.

Záplavové komáre

Odborníci z magistrátu už včera (20. 7.) zasahovali v spomínaných zaplavených územiach častiach proti komárom. Používajú pritom biologický larvicíd BTI, ktorý má zneškodniť larvy hmyzu ešte predtým, ako sa z nich stanú dospelé jedince. Magistrát tak chce minimalizovať kalamitné liahnutie takzvaných záplavových komárov.

„Zaplavené inundačné územia sú skutočne rozsiahle a príležitosti na liahnutie komárov sú tak veľké. Konáme preto rýchlo, aby sme zničili čo najviac lariev, kým sa z nich vyliahnu komáre,“ uviedlo na sociálnej sieti hlavné mesto. Zasahovali už v Devínskej Novej Vsi a počas celého týždňa budú zasahovať aj prostredníctvom člnov či dronov, a to najmä pozdĺž tokov Dunaja a Moravy.

Rieky zaplavili územia najmä v okolí Devínskej Novej Vsi, Devína, Petržalky, Rusoviec a Čunova, kde sa nachádzajú liahniská komárov.

Dunaj a Morava na území hlavného mesta stúpali po výdatných dažďoch v Rakúsku a Nemecku. Hladina Dunaja v centre Bratislavy kulminovala v utorok nadránom, keď o 3.00 hod. dosiahla výšku 734 centimetrov. V Devíne bola v utorok o 7.15 hod. výška hladiny 671 centimetrov.

V Devínskej Novej Vsi dosahovala hladina Moravy 551 centimetrov. Dunaj dosahoval po 10.00 hod. v centre Bratislavy 706 a v Devíne 649 centimetrov. V Devínskej Novej Vsi bola Morava na úrovni 537 centimetrov. Hladiny riek na týchto miestach postupne klesajú.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Devín po záplavách, hladina Dunaja klesla (21. 7. 2021)
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM