Rôzne

FOTO: Dokumenty najväčšieho archívu by vás priviedli z Bratislavy až do Trnavy

Slovenský národný archív (SNA) na Drotárskej ceste v Bratislave ukrýva vzácne poklady. Keby sme rozložili jeho dokumenty, vznikla by cesta až do Trnavy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dokumenty najväčšieho archívu by vás priviedli z Bratislavy až do Trnavy
17
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenský národný archív (SNA) na Drotárskej ceste v Bratislave v sobotu otvoril svoje brány verejnosti. Návštevníci mali možnosť spoznať priestory, ale aj činnosť tohto najväčšieho a najvýznamnejšieho verejného archívu v SR.

Pre hostí bola pripravená prehliadka archívu, reštaurátorské i kreatívne dielne, výstava i sprievodný program. „Sme zvláštna inštitúcia na kopci nad Bratislavou a málokto tuší, čo sa v našej budove nachádza. Pripravili sme preto pre verejnosť deň otvorených dverí, aby ľudia videli, aké poklady sa uchovávajú v našich archívoch,“ povedal pre TASR riaditeľ SNA Ivan Tichý.

Návštevníci uvideli vzácne archívne dokumenty, nazreli do zákulisia archívneho depotu s ukážkami dokumentov z 20. storočia. Pracovníci národného archívu pripravili reštaurátorské dielne, ktoré priblížili reštaurovanie kníh a papiera, ochranu fotografií a chýbali ani ukážky reštaurovania pauzovacích papierov.

Obrovské archívy, v ktorých sú uložené roztriedené archívne dokumenty, dosahujú celkovú dĺžku 48 kilometrov, čo je vzdialenosť z Bratislavy do Trnavy.

V SNA sa nachádzajú dokumenty od 12. storočia až po súčasnosť. Aj dnes mnohé inštitúcie, medzi nimi napríklad Úrad vlády SR, odovzdávajú svoje dokumenty do tohto archívu.

„Medzi najstaršie dokumenty, ktoré tu máme, patria predovšetkým dokumenty cirkevných inštitúcií, ktoré už v rannom stredoveku na našom území pôsobili. Taktiež sú to fondy šľachtických rodov či osobné fondy výnimočných slovenských osobností, ako boli Milan Rastislav Štefánik, Vavro Šrobár či Dušan Jurkovič,“ spresnil riaditeľ. SNA je tiež hlavným vedecko-výskumným a školiacim pracoviskom v odbore archívnictva na Slovensku.

Pozrite si v galérii čo všetko SNA verejnosti sprístupnil.

Slovenský národný archív
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM