Rôzne

FOTO: Bratislavská ZOO sa teší z ďalších vzácnych prírastkov

ZOO má nových malých obyvateľov. Narodili sa len nedávno, svetu by sa mohli ukázať už čoskoro!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bratislavská ZOO sa teší z ďalších vzácnych prírastkov
Zdroj: ZOO Bratislava archív

V bratislavskej zoologickej záhrade (ZOO) žije viac ako tisíc jedincov vzácnych a ohrozených zvierat. Prírastok nového jedinca je veľmi vzácnym darom pre ríšu zvierat a obrovskou radosťou pre zamestnancov aj návštevníkov ZOO.

Nové prírastky

V týchto dňoch ZOO na sociálnej sieti oznámila hneď dve radostné správy. V pavilóne šeliem 13. júla pribudol nový obyvateľ – leopard cejlónsky a 28. júna sa narodili malé psíky ušaté.

Mláďa leoparda s matkou Nimali zatiaľ v expozícií neuvidíte, ešte potrebujú ticho a pokoj. Môžete ich ale sledovať v priamom prenose na nainštalovanom monitore v spodnom pavilóne šeliem. „Budúci týždeň mláďa dosiahne vek, kedy je nutná prvá veterinárna prehliadka. Pri tejto prehliadke sa rozhodne kedy bude pripravené pod dohľadom matky vyjsť do expozície,“ informuje ZOO.

Leopard cejlónsky sa vyskytuje len na ostrove Srí Lanka a patrí medzi najmenšie veľké mačkovité šelmy.

Zdroj: ZOO Bratislava archív

Malé psíky ušaté sa väčšinou schovávajú s maminkou vo vnútri, no občas vraj aj vykuknú von obzrieť si návštevníkov. „Psy ušaté obývajú trávnaté oblasti južnej a východnej Afriky. Ich potravu tvorí z veľkej časti hmyz, jaštery, malé vtáky, vajcia, malé cicavce a ovocie. Dokonca si vedia uloviť aj škorpióna, proti ktorého jedu sú imúnni,“ priblížila ZOO.

Psy ušaté si svoje pomenovanie naozaj zaslúžia. „Ich uši svojou dĺžkou presahujú veľkosť hlavy. Pomáhajú im zachytiť aj najjemnejšie zvuky hmyzu, ktorým sa živia. V horúcich dňoch im uši pomáhajú aj pri ochladzovaní tela,“ dodala ZOO.

Zdroj: ZOO Bratislava archív
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM