Kultúra

Festival, ktorý búra predsudky: Bratislava hostí jedinečný Error 2018

Medzinárodný festival bezdomoveckých divadiel Error je jediný festival v Európe zameraný na divadlá, v ktorých hrajú ľudia bez domova a inak sociálne vylúčení či znevýhodnení ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Festival, ktorý búra predsudky: Bratislava hostí jedinečný Error 2018
5
Galéria
Zdroj: TASR

V Bratislave sa v piatok začína 12. ročník jediného medzinárodného festivalu bezdomoveckých divadiel v Európe – Error 2018. Počas dvoch dní sa v Pisztoryho paláci predstavia širokej verejnosti divadlá z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Slovinska a Slovenska.

Aj herci s Downovým syndrómom

Festival tradične otvorí české tanečné divadlo Amnesiatheatre s predstavením Dnes večer Hollywood. „Hneď po ňom sa predstaví maďarské divadlo AHA, ktoré v hre Bolo nás príliš veľa predstaví divadelnú tvorbu ľudí bez domova a detí z detských domov,“ informovala Uršuľa Kovalyk, principálka Divadla bez domova, ktoré je organizátorom festivalu.

Večer bude patriť sociálnemu divadlu Hopi Hope a ich hre Kráska a zviera v podaní hercov s Downovým syndrómom. Piatkový program uzatvorí domáce Divadlo bez domova s nedávno odpremiérovanou hrou Sny, v ktorej ľudia bez domova a ľudia s telesným postihnutím odhaľujú vlastné interpretácie svojich snov.

V programe druhého festivalového dňa figuruje dopoludňajšia medzinárodná Konferencia Hit (Hrdinovia inklúzie a transformácie) realizovanej v rámci programu Erasmus+. Sobotné divadelné popoludnie odštartuje nováčik festivalu, poľské bezdomovecké divadlo Grupa Teatralna Wikingowie pod vedením známej herečky Doroty Abbe. „Hra Návrat Vikingov pozýva divákov do sveta ľudí bez domova a hovorí nielen o tom, čím si v živote na ulici prechádzajú, ale aj o ich plánoch a snoch,“ dodala.

Rozkoš na javisku

Malé aj veľké bábky na javisku v novej verzii rozprávky Snehová kráľovná prinesie ďalšie poľské divadlo Teatr Grodzki Junior. O tom, že tanec je naozaj pre všetkých, divákov presvedčí slovenské duo G&J. Slovinské bezdomovecké divadlo Carnium Legendarium sa na festivale predstaví šiestykrát, tentoraz s hrou Horkosladká slza.

Hviezdou sobotňajšieho večera bude opäť české divadlo Rozkoš, v ktorom hrajú ľudia pracujúci v sexbiznise a ľudia bez domova. „Ponúknu novú a veľmi aktuálnu hru Kráska a bojovník, ktorá zobrazuje dôsledky inej migrácie než tej, ktorej sa tak xenofóbne bojíme,“ poznamenala Kovalyk.

Odbúrava predsudky

Medzinárodný festival bezdomoveckých divadiel Error je jediný festival v Európe zameraný na divadlá, v ktorých hrajú ľudia bez domova a inak sociálne vylúčení či znevýhodnení ľudia.

Zviditeľňuje sociálne témy, ktorým sa profesionálne divadlá často nevenujú. Pomáha narúšať a odbúravať stereotypy a predsudky, ktoré voči ľuďom bez domova a inak znevýhodneným osobám existujú, a pomáha pri ich resocializačnom procese a inklúzii. Podrobné informácie o festivale nájdu záujemcovia na www.divadlobezdomova.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM