Rôzne Správy

Vysoké, vyššie, najvyššie: Pri projekte Eurovea 2 postupujeme podľa pravidiel, tvrdí developer

Projekt Eurovea 2 prešiel podľa developera najkomplexnejším dopravno-kapacitným posúdením spomedzi všetkých projektov v lokalite.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké, vyššie, najvyššie: Pri projekte Eurovea 2 postupujeme podľa pravidiel, tvrdí developer
14
Galéria

Pri projekte Eurovea 2 sa postupuje v súlade so všetkými platnými pravidlami. Tvrdí to výkonný riaditeľ J&T Real Estate Pavel Pelikán s tým, že rešpektujú zákonné kompetencie a rozhodnutia kompetentných úradov i dotknutých inštitúcií. Podpísaniu územného rozhodnutia pre projekt predchádzalo podľa investora viac ako štvorročné obdobie tvorby investičného zámeru v daných územno-plánovacích, urbanistických a územno-technických podmienkach.

Developer komunikuje s mestom

Počas tohto obdobia prebiehala podľa developera intenzívna komunikácia so zástupcami hlavného mesta, bratislavskej mestskej časti Ružinov a aj Staré Mesto, v ktorej sa nachádza väčšina územia celej štvrte. „Projekt Eurovea 2 získal záväzné stanovisko hlavného mesta, ktoré je zo zákona orgánom územného plánovania. V rámci územného konania boli podané viaceré námietky, ktoré sa týkali možného nesúladu projektu s územným plánom mesta,“ tvrdí investor.

Stavebný úrad Staré Mesto podľa jeho slov prerušil územné konanie a opätovne požiadal orgán územného plánovania o potvrdenie záväzného stanoviska. Záväzné stanovisko bolo zo strany mesta potvrdené a následne bolo vydané územné rozhodnutie na projekt Eurovea 2 v rozsahu šiestich stavebných objektov, vrátane výškovej budovy Eurovea Tower. V súlade s platnými pravidlami sa podľa investora pokračuje v územnom konaní a získavaní povolení na ďalšie časti a objekty.

Vysoké, vyššie, najvyššie

„Organizácia zástavby a regulačné podmienky rozvoja zóny Pribinova boli určené mestom už od začiatku realizácie prvých objektov v zóne (dnešný Tower 115 a SND) a boli stanovené na základe riešenia zóny kolektívom architektov Bauer, Paňák, Kusý už v roku 1988,“ konštatuje spoločnosť J&T Real Estate.

Objekty, ktoré vznikli v zóne následne a aj v budúcnosti pribudnú, tento urbanistický systém podľa investora plne rešpektujú. „Súčasťou systému je aj princíp tvorby gradácie výškovej hladiny zástavby od Dostojevského radu smerom ku Košickej ulici,“ podotkol developer.

Výška prvého mrakodrapu v Bratislave – Eurovea Tower 168 metrov je podľa investora výsledkom detailného odborného posúdenia, a to nielen z pohľadu vhodnosti umiestnenia v zóne a vplyvu na panorámu mesta a výhľady, ale aj z hľadiska optimálneho technického a technologického riešenia.

Projekt Eurovea 2 prešiel podľa developera najkomplexnejším dopravno-kapacitným posúdením spomedzi všetkých projektov v lokalite a jeho výsledkom je návrh konkrétnych opatrení a úprav všetkých veľkých križovatiek a cestných komunikácií v zóne.

Utajovanie informácií?

Bývalý starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík podpísal ku koncu svojho volebného obdobia územné rozhodnutie pre projekt Eurovea 2. Súčasná šéfka samosprávy Zuzana Aufrichtová ho v tejto súvislosti kritizuje za čas podpísania rozhodnutia, ako aj za utajovanie informácií. Števčík obvinenia z utajovania informácií odmieta a dôrazne sa voči nim ohradzuje.

„Informoval som ju o všetkom, čo ju čaká v nasledujúcich dňoch a týždňoch v úrade. Pre krátkosť času som ju nemohol informovať o rozhodnutiach, ktoré som urobil pred voľbami či po voľbách,“ povedal.

Eurovea sa pripravuje na rozšírenie
14
Galéria
Zdroj: Eurovea
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM