KAW Správy Samospráva

Európsky týždeň mobility: Navštívte "cyklodoktora" alebo si kúpte jazdy na žltom Bajku za skvelú cenu

Hlavné mesto tiež nainštaluje na Starom moste a na Dvořákovom nábreží sčítače cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Európsky týždeň mobility: Navštívte "cyklodoktora" alebo si kúpte jazdy na žltom Bajku za skvelú cenu
12
Galéria

Európsky týždeň mobility, ktorý už odštartoval, poteší aj cyklistov. V hlavnom meste pre nich pripravili viacero zaujímavých akcií a bonusov.

Nové zdieľané bicykle

V rámci mestského bikesharingu pribudne 150 nových bicyklov. Zvýšenie počtu súvisí aj s rastom počtu dokovacích staníc v uplynulých týždňoch a celkovým rozšírením systému do mestských častí Vrakuňa, Rača a posilnením na území mestskej časti Nové Mesto. „Počas Európskeho týždňa mobility budete mať možnosť získať ročné predplatné žltého Bajku za symbolickú cenu. Každý deň prví dvaja, ktorí si ročný program zakúpia, ho získajú za 1,20 eur namiesto 29,40 eur,“ informuje magistrát na sociálnej sieti.

Hlavné mesto zároveň na budúci týždeň v utorok (22. 9.) nainštaluje na Starom moste a na Dvořákovom nábreží sčítače cyklistov. Zabezpečiť by mali lepšie dáta pri navrhovaní možných cyklotrás.

Chýbať nebude ani možnosť nechať si opraviť bicykel. Cyklisti tak budú môcť urobiť v pondelok (21. 9.) od 17.00 do 19.00 hod. na Primaciálnom námestí a v rovnakom čase v utorok na Dvořákovom nábreží.

V pláne sú ďalšie cykloprojekty

V rámci Európskeho týždňa mobility sa magistrát zároveň pochválil cykloprojektami, ktoré plánuje zrealizovať hneď po ukončení povoľovacieho procesu. „Sú nimi cyklotrasa Bosákova – napojenie cyklotrasy od Starého mosta/Chorvátskeho ramena k Mamateyovej ulici, ktorá bola realizovaná v lete. Cyklotrasa Vlárska, kde zlepšíme podmienky pre MHD, ako i cykloriešenie pre cyklistov idúcich od križovatky so Stromovou ulicou po ulicu Stará Klenová, ide o tzv. zabezpečenie pre stúpajúcich cyklistov,“ píše magistrát.

Na cyklotrase Krížna magistrát pripravujeme dočasné riešenie do času, kým nebude vybudovaná Ružinovská radiála popri zaparkovaných vozidlách. „Po cyklotrase Záhradnícka budú viesť ochranné pruhy v obidvoch smeroch od Svätoplukovej po Miletičovu ulicu. Súvislé ochranné pruhy v oboch smeroch po rekonštrukcii povrchu a zmene režimu v križovatke pripravujeme aj na cyklotrase Pri Kríži a na Rajskej sa schvaľuje zmenu dopravného značenia, preorganizovanie parkovania na opačnú stranu a pridanie pruhu pre cyklistov v protismere,“ spresňujú zástupcovia mesta.

Hromadná cyklojazda mestom sa tento rok neuskutoční.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM