Správy Samospráva

Električka v Petržalke: Spustili výzvu na urýchlenie predĺženia trate

Výstavba trate za odhadovaných 100 miliónov eur však musí byť dokončená najneskôr do konca roka 2023, ak chce mesto počítať aj s európskymi peniazmi.

Ilustračný obrázok k článku Električka v Petržalke: Spustili výzvu na urýchlenie predĺženia trate
7
Galéria

Poslanec hlavného mesta a Petržalky Oliver Kríž spustil spolu s občianskym združením Mladá Petržalka hromadnú výzvu na urýchlenie procesov v projekte výstavby druhej etapy električkovej trate v Petržalke (Bosákova – Janíkov dvor). Existuje podľa nich totiž riziko, že sa v dôsledku časových prieťahov, nízkeho pracovného nasadenia magistrátu či iných nepredvídateľných okolností nestihne táto trať vybudovať do konca roka 2023.

Projekt v časovom sklze

Výstavba trate za odhadovaných 100 miliónov eur však musí byť dokončená najneskôr do konca roka 2023, ak chce mesto počítať aj s európskymi peniazmi. Ak by dovtedy projekt nebol hotový, podľa poslanca a združenia by došlo k ohrozeniu refundácie nákladov na projekt vo výške približne 80 miliónov eur.

„Obrátil som sa priamo na predsedu Európskej komisie (EK), ktorý ma odporučil na odborných pracovníkov EK. Spojil som sa s nimi a povedali mi, že tento projekt je v časovom sklze. Je možné ho stihnúť, ale veľmi tesne. Nesmie dôjsť k žiadnym ďalším zdržaniam,“ povedal Kríž.

Ako podotkol, čím neskôr Bratislava druhú fázu nosného dopravného systému vybuduje, tým menšiu dôveru k nej bude mať EK. „Vyhodnotia nás ako nespoľahlivého partnera, ktorý nie je schopný dotiahnuť významný projekt do konca v primeranom čase,“ skonštatoval.

Výzva primátorovi

Spolu so združením preto spustil na internete hromadnú výzvu, ktorá je adresovaná primátorovi Bratislavy Ivovi Nesrovnalovi a môžu ju podporiť aj ďalší obyvatelia Bratislavy. Vo výzve ho žiadajú, aby vyvinul v rámci svojich kompetencií maximálne úsilie na urýchlenie prípravných prác, ako aj ďalších súvisiacich úkonov, ktoré magistrát v rámci projektu druhej etapy električkovej trate v Petržalke zabezpečuje.

Hlavné mesto tvrdí, že tento projekt patrí medzi jeho priority. „Primátor Bratislavy rozumie snahám poslancov zviditeľniť sa pred komunálnymi voľbami. Zároveň túto výzvu považuje za zbytočné a neodôvodnené šírenie paniky medzi Petržalčanmi a obyvateľmi Bratislavy,“ povedala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Pracovníci mesta venujú podľa jej slov druhej etape električkovej trate do Petržalky náležitú pozornosť a intenzívne pracovné nasadenie.

Primátor deklaruje, že dohliada na to, aby sa stihli všetky termíny a projekt mohol byť financovaný z prostriedkov EÚ. „Aktuálne má mesto k dispozícii právoplatné záverečné stanovisko EIA, to znamená posúdenie stavby z hľadiska vplyvu na životné prostredie. Rozbehol sa aj proces získavania kladných stanovísk k dokumentácii pre územné rozhodnutie, v rámci ktorého sme získali zatiaľ 36 zo 48 potrebných stanovísk. Keď ich mesto všetky bude mať, podá žiadosť o vydanie územného rozhodnutia na mestskú časť Petržalka,“ priblížila Onufer.

V najbližšom období dopracuje hlavné mesto ďalšie stupne projektovej dokumentácie, následne vysúťaží zhotoviteľa stavby a podá žiadosť o nenávratný finančný príspevok z európskych zdrojov cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra (OPII).

Električka v Petržalke
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM