ts Od Vás

Električka 1 vs. autobus 93: Uprednostňujete rýchlosť alebo komfort?

Novej električke z Petržalky na Hlavnú stanicu trvá cesta o pár minút dlhšie ako autobusovej linke 93, ktorá býva v špičke preplnená.

Ilustračný obrázok k článku Električka 1 vs. autobus 93: Uprednostňujete rýchlosť alebo komfort?
Zdroj: Dnes24.sk

Nová električka z Hlavnej stanice do Petržalky mala zvýšiť komfort cestujúcich a ušetriť čas. Aspoň také boli očakávania cestujúcich, ktorí v preplnených spojoch cestovali na železničnú stanicu. Aká je realita?

Náš čitateľ nás upozornil, že cesta električkou číslo 1, ktorá spája najväčšie slovenské sídlisko s Hlavnou stanicou, trvá dlhšie ako zaužívanou autobusovou linkou číslo 93. Kým autobus je na stanici za osem minút, električke to trvá 12 minút.

Je teda možné, že električka č. 1 bude Bratislavčanom len akousi atrakciou na pár dní, kým z nich neopadne eufória z jazdy po Starom moste?

Linka 1 vs. linka 93

Čitateľ pripojil aj mapku Starého Mesta (viď. galéria), kde vyznačil obe linky MHD smerujúce z Petržalky na Hlavnú stanicu. „Zelená je autobusová linka č. 93, červenou je vyznačená nová električková linka č. 1 z Petržalky. Číselká pripísané pri jednotlivých čiarach sú rýchlostné obmedzenia (teda napr. 50km/h, 20km/h, 15km/h),“ vysvetľuje Michal.

Dopravný podnik (DPB) považuje za nepodstatné porovnávať jazdné časy spomínaných liniek. „Autobusová linka č. 93 a električková linka č. 1 aj napriek rovnakému smerovaniu (Hlavná stanica) majú diametrálne odlišné trasovanie. Linka č. 93 je pre mestskú časť Petržalka linkou tangenciálnou, linka č. 1 je linkou radiálnou. Z uvedeného vyplýva, že každá z týchto liniek má úplne inú územnú obslužnosť, a to nielen pre Petržalku, ale aj pre Staré Mesto,“ vysvetľuje hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Až budúcnosť ukáže, čomu dajú Petržalčania prednosť. Pravdou je, že ak sa rozhodnú pre autobusovú linku číslo 93, môžu ich zdržať pravidelné dopravné zápchy na danej trase. Nevýhoda autobusu je výhodou električky, ktorú spravidla dopravné zápchy neobmedzujú.

Čítajte aj: Petržalčania šalejú pri pomyslení, že im zrušia linku číslo 95

Linka 1 vs. linka 93
2
Galéria
Zdroj: archív čitateľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM